Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Novo istraživanje

Čaša vina, janjetina i sir čuvaju mozak od Alzheimerove bolesti?

Čaša crnog vina svaki dan, ukusni tvrdi, punomasni sirevi i pečena janjetina čuvaju tvoje sive stanice

vino
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Konačno neke dobre vijesti! Cijelo vrijeme znanstvenici i liječnici govore da se trebaš hraniti zdravo želiš li dug biti vitalna, no ta zdrava hrana gotovo ikada ne uključuje ono što voliš jesti. Sluša li njihove savjete, vjerojatno i jesi zdrava te nemaš viška kilograma, ali imaš golemu želju za kolačem punim kreme i šlaga, masnim pečenim mesom ili čašom crnog, dobrog vina. No, kako smo rekli na početku, imamo odlične vijesti za tebe. Nešto fino konačno se pokazalo zdravim!

Image

Ova 'zdrava' hrana sadrži puno više šećera nego što misliš

Studija koja je nedavno objavljena u znastvenom časopisu Journal of Alzheimer's Disease došla je do otkrića da visokomasni tvrdi sirevi, crno vino i janjetina imaju jako dobar utjecaj na mozak, odnosno smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti. "Sir se pokazao kao hrana koja najbolje štiti mozak od degenerativnih promjena, čak i ako se počne konzumirati kasnije u životu", izjavila je voditeljica studije sa Sveučilišta u Iowi Auriel Willette za spomenuti časopis.

shimmer fallback

Studija je pokazala da su ljudi koji su kozumirali više sira, alkohola i janjetine imali manje kognitivnih problema kako su starili. Znanstvenici su do ovog zaključka došli analizirajući podatke 1,787 odraslih Britanaca i Britanki.

"Redovita, odnosno svakodnevna konzumacija male količine alkohola, osobito crnog vina, ali doista u umjerenim količinama, povezana je s poboljšanjem kognitivnih funkcija, dok konzumacija janjetine jednom tjedno (samo janjetine, ne ostalog crvenog mesa) ima dugotrajni pozitivni učinak na pamćenje", nastavlja autorica istraživanja.

"Ovisno o genetskim čimbenicima neki pojedinci izloženi su većem riziku za obolijevanje od Alzheimerove bolesti, no vjerujem da pravilni odabri hrane može smanjiti slabljenje kognitivnih sposobnosti. Zaista vjerujem da se rješenje krije u hrani", zaključuje koautor studije Brandon Klinedinst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.