Čuva zdravlje i topi kilograme

Kumin: Najveće prednosti kralja začina kojeg često miješaju s kimom

Kumin je jedan od najsvestranijih, ali i najzdravijih začina na svijetu, a evo i zašto

profimedia-0010347548.jpg
Foto: Profimedia

Kumin - kralj začina koji čuva zdravlje

Jedan od najstarijih, najzdravijih, ali najsvestranijih začina - kumin je obavezan dio indijske, ali i južnoazijske kuhinje, ali i meksičke te bliskoistočne.

Kumin je zapravo sjeme male, travkaste biljke iz obitelji umbelliferae, a potječe s doline Nila u Egiptu, no već se dugo uzgaja u većini toplih regija – od istočnog Mediterana, sjeverne Afrike, pa do Indije, Kine i Amerike.

Zapravo, ovaj začin datira u davnu prošlost, a prvi zapisi smještaju ga u Egipat prije više od 5000 godina gdje se redovito upotrebljavao u lijekovima, a još su ga stari Grci i Rimljani prozvali 'kraljem začina'.

Miris kumina je istovremeno intenzivan i težak, pikantno-sladak s oštrom, ali toplom dubinom i definitivno ga možemo opisati kao začin bogatog okusa, zbog čega ga većina ljudi ili obožava ili ne može smisliti.

Budući da se jako dobro slaže s grahom, kruhom, kupusom, tvrdim sirevima, piletinom, patlidžanom, janjetinom, lećom, lukom, krumpirom, rižom, kiselim kupusom i bučom, možeš ga pronaći u svim kulturama koje vole začinjenu hranu u kombinaciji s ovim namirnicama, ali i u curry prahu, mnogim masalama te meksičkim mješavinama.

Image
Foto: Unsplash

Kumin ili kim - nije isto

Sjemenke kumina naizgled izgledaju poput kima, zbog čega mnogi miješaju ova dva začina, ali razlika je zapravo velika.

Prije svega, kim je rasprostranjeniji i u našoj kulturi puno popularniji od kumina, te se koristi čitav, a ne mljeven, za razliku od kumina koji se može koristiti cijeli, ali i u prahu, odnosno mljeven.

Nadalje, sjemenke kima su tamnije, rebraste i savijene, a sjemenke kumina su ovalne, smeđe-zelene boje i ravnije i veće od kima. Osim toga, kumin je dosta ljući i ima već spomenuti specifični snažni okus te toplu aromu i intenzivan miris, dok se miris kima može usporediti s mirisom mente.

Image
Foto: Profimedia

Najveće zdravstvene prednosti kumina

Kumin nije samo bogat okusom i mirisom, već i brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući antimikrobna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Utvrđeno je da inhibira rast bakterija svojim snažnim antimikrobnim učincima, kao i protuupalni učinak na tijelo. a mi smo u nastavku izdvojile par najvažnijih prednosti koje će te, nadamo se, ponukati da daš šansu ovom jedinstvenom začinu.

Podržava gubitak kilograma

Kumin ti može pomoći da skineš koji kilogram, ako ti je to cilj. Studija iz 2015. otkrila je da dodaci prehrani s kuminom imaju isti učinak na mršavljenje kao popularna dijetalna tableta.

U drugom istraživanju, sudionice koje su željele smršavjeti dobivale su svaki dan 3 grama kumina u prahu (malo više od žličice) uz zdravu prehranu. Sve su pokazale poboljšanja u trigliceridima, indeksu tjelesne mase i težini na kraju tromjesečnog istraživanja.

Image
Šalica zdravlja

Pomoć iz prirode: Najbolji čajevi za mršavljenje i jačanje metabolizma

Potiče bolju probavu

Kumin ti može pomoći u rješavanju nekih problema s probavom. Istraživanje je pokazalo da može poboljšati aktivnost probavnih enzima što može poboljšati probavu. Također povećava izlučivanje žuči što ti pomaže u obradi određenih hranjivih sastojaka i masti.

Image
Foto: Unsplash

Kontrolira razinu šećera u krvi

Kumin je hipoglikemijsko sredstvo, što znači da može pomoći u kontroli šećera u krvi. Jedna klinička studija pokazala je da je dodatak kumina poboljšao rane pokazatelje dijabetesa kod osoba s prekomjernom težinom.

Smanjuje kolesterol

Kumin ti može kontrolirati razinu kolesterola. Jedno je istraživanje pokazalo da se razina LDL smanjila za gotovo 10 posto kod pacijenata koji su uzimali ekstrakt kumina tijekom 6 tjedana. U drugoj studiji, osobe koje su uzimale 75 miligrama kumina dva puta dnevno tijekom 8 tjedana imale su smanjenu razinu triglicerida u krvi.

Bogat je izvor željeza

Sjemenke kumina prirodno su bogate željezom. Jedna žličica mljevenog kumina sadrži 1,4 mg željeza ili 17,5% preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Nedostatak željeza jedan je od najčešćih nedostataka hranjivih sastojaka, koji pogađa do 20% svjetske populacije i do 10 od 1000 ljudi u najbogatijim zemljama. Djeci je posebno potrebno željezo za potporu rastu, a mladim ženama željezo za nadomještanje krvi izgubljene tijekom menstruacije.