Kesteni čekaju na nas. Znaš li što sve možeš napraviti od njih? Imamo recepte

Kestene možeš pripremiti na bezbroj načina, a možeš ih zalediti i koristiti kad god ih se zaželiš

Kesteni čekaju na nas. Znaš li što sve možeš napraviti od njih? Imamo recepte

Miris pečenih kestena jedan je od ljepših znakova jeseni i priznat ćeš, pravi je užitak kad u lagano promrzle ruke primiš topli tuljak u kojem je mala ili velika mjerica plodova kojim nas priroda časti krajem rujna i u listopadu. 

Kesteni obiluju vitaminima B skupine, odličan su izvor vitamina C te sadrže željezo, bakar, fosfor, kalcij i kalij. No, bez obzira na njihovu hranjivost, treba paziti s unosom jer imaju puno kalorija. Riječ je o namirnici bogatoj škrobom koja se može na brojne načine iskoristiti u kuhinji.

Image

Počni dan smoothiejem koji čuva zdravlje crijeva. Imamo recept



Postoje dvije vrste kestena, divlji i pitomi. Plodovi divljega nisu jestivi, ali su vrlo ljekoviti. Mast od kestena odličan je lijek za proširene vene, a pomaže i kod reume.

Mi ćemo se ovdje ipak zadržati na kulinarstvu, odnosno otkriti ti tri recepta u kojima ćeš moći odlično iskoristiti kestene. Prvi je klasika, a posljednji nešto novo. Kesten pire nismo spominjali. Radije u njemu uživaj u lokalnoj slastičarnici, u biranom društvu.

Pečeni kesteni

Zdravi snack rezerviran je za jesenske i zimske večeri. Okupi društvo ili ovu poslasticu pripremi za ukućane. Kestene možeš peći u pećnici ili na tavi. Odlučiš li se za tavu, nemoj koristiti neku novu jer ćeš ju uništiti. Uzmi staru ili pak kupi specijalnu tavu za kestene, onu s rupicama. 

Kako bi se što lakše čistili, prije no što ih staviš peći, zareži ih. Na gornjoj strani napravi nožićem križ. Nakon toga stavi ih na desetak minuta u hladnu vodu, a potom u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva. Peci ih 15-20 minuta, izvadi i pokrij krpom te ih ostavi još desetak minuta da odstoje.

Možeš ih peći i ovako na roštilju,naravno u starome loncu.

Juha od kestena i gljiva


Postupak

Zareži kestene i stav ih kuhati u proključalu, posoljenu vodu u koju si dodala lovorov list. Kuhaj ih dok ne postanu mekani. Za to će ti trebati otprilike pola sata. 

U drugoj posudi izdinstaj sitno narezano povrće. Počni s lukom i mrkvom, a ostalo dodaj kad luk postane staklast. Podlij pilećim temeljcem i ostavi da se prokuha pa dodaj skuhane kestene i začine te vode po želji. Ostavi da juha kuha još 15-ak minuta, a za to vrijeme na tavi ispeci gljive. 

Juhu izradi štapnim mikserom, a gljive dodaj na kraju. Njih nemoj usitniti. 

Sastojci

  • 400 gr kestena
  • 200 gr gljiva (vrganja ili šampinjona)
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 100 grama celera
  • 2 češnja češnjaka
  • lovorov list 
  • ulje
  • timijan
  • sol i papar
  • 0,5 l pilećeg temeljca

Kobasice i krumpir s kestenima

Postupak

Krumpir oguli i nareži na jednake komade, luk nareži na četvrtine, češnjak oguli. U dublji pleh stavi sve sastojke, naulji ih, popapri i posoli te dodaj ostale začine i podlij vinom i prekrij aluminijskom folijom pa stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 200 Celzijevih stupnjeva.

Nakon pola sata ukloni foliju i nastavi peći dok jelo ne bude gotovo. Po potrebi promiješaj. 

Ovaj prefini ručak priprema se vrlo jednostavno. Za dvije osobe potrebni su ti ovi sastojci:

  • malo manje od 1 kg krumpira
  • 4 tanje kobasice za pečenje
  • 5-6 suhih šljiva
  • desetak kestena (prethodno skuhanih)
  • timijan i ružmarin
  • lovorov list
  • glavica ljubičastog luka
  • dva-tri češnja češnjaka
  • 1 dcl bijelog vina