Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Igra živaca

Izluđuje te partnerovo hrkanje? Pokušaj si olakšati uz ove savjete

Hrkanje i kako si pomoći da zaspeš? Iako je često predmet podsmijeha, hrkanje nije smiješna pogotovo ne onima koji noćima ne spavaju. Manjak sna umanjuje kvalitetu života i indikator je drugih problema poput razdražljivosti, smanjenog fokusa, oslabljenog imuniteta i labilnog psihičkog zdravlja

pexels-kampus-production-7556638.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Spavanje pored partnera koji hrče može biti ozbiljna igra živaca iz koje na kraju izađeš poražena. Vjerujemo da si već razmišljala da se iskradeš i odeš spavati na sofu u dnevni boravak probala si se pokriti se pokrivačem po glavi, staviti glavu ispod jastuka, ali i neugodan zvuk je i dalje tu. Sve su ovo metode koje neće bitno utišati decibele koji ti se stvaraju nekoliko centimetara od glave.

Image
Dijeljenje kreveta

Spavanje s partnerom ima brojne prednosti (čak i ako hrče)

Iako je često predmet podsmijeha, hrkanje definitivno nije smiješno, pogotovo ne onima koji noćima ne spavaju. Manjak sna umanjuje kvalitetu života i indikator je drugih problema poput razdražljivosti, smanjenog fokusa, oslabljenog imuniteta i labilnog psihičkog zdravlja.

Činjenica je da hrkanje može ozbiljno utjecati na kvalitetu vaše veze, stoga ga je prvenstveno potrebno liječiti jer to je medicinsko stanje koje može biti ozbiljno. Uz to, ako je i tvoj partner vrlo glasan dok spava, možeš si pomoći ovim savjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Stvori pravi ambijent

Riješi se svih elektroničkih gadgeta, priguši svjetla, spusti temperaturu u spavaćoj sobi za par stupnjeva i pokušaj se umiriti dva sata prije spavanja. Pusti opuštajuću ambijentalnu glazbu, učini sve što te smiruje kako bi stvorila 'spavajuću atmosferu' i zaspala prije partnera.

shimmer fallback

Čepići za uši i bijeli šumovi

Ako više ne možeš izdržati jak prodoran zvuk hrkanja, čepići za uši mogli bi ublažiti decibele, a bijeli šum može biti zvuk na koji ćeš se koncentrirati, umjesto zvuka hrkanja. Sve ovo pod pretpostavkom da ne moraš spavati u potpunoj tišini.

shimmer fallback

Liječnička pomoć

Hrkanje je medicinsko stanje koje se može uspješno izliječiti. Osim toga, ovaj neugodni problem nekada može biti indikator ozbiljnijim respiratornim tegobama poput noćne apneje koju je potrebno medicinski tretirati jer uzrokuje zastoje disanja u snu i može biti vrlo opasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Poza je bitna

Osobe koje spavaju na leđima najviše hrču jer se u toj pozi zatvore dišni kanali što uzrokuje hrkanje. Pokušaj partnera poticati da spava na trbuhu ili boku jer je u tim pozama lakši protok zraka i manje su šanse da će se razviti hrkanje.

shimmer fallback

Povišena površina

Uz pravilan položaj spavanja, može pomoći i dodatni jastuk. Naime osobe koje hrču nikako ne bi trebale spavati na ravnom, već bi glavu trebali držati na povišenoj površini kako bi olakšali protok zraka i smanjili mogućnost hrkanja.

shimmer fallback

Bez alkohola i sedativa

Alkohol i tablete za smirenje dodatno opuštaju mišiće dišnih puteva i potiču hrkanje. To znači da će glasnoća biti još intenzivnija pod utjecajem ove dvije supstance koje nisu potpuno zabranjene, samo ih je potrebno izbjegavati barem tri sata prije odlaska na spavanje.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.