Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Neka ti zdravlje bude prioritet

8 ginekoloških simptoma koje nikad ne smiješ ignorirati

Ponekad i neki naizgled bezazleni simptomi mogu ukazivati na ozbiljne bolesti pa je važno redovito obavljati ginekološke preglede

pexels-polina-zimmerman-3958561.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Zdravlje bi nam svima trebalo biti prioritet. Jako je važno voditi brigu o sebi i o svom tijelu, a žene posebnu pažnju moraju obratiti i na svoje spolno zdravlje. Ključno je redoviti posjećivati ginekologa te ne ignorirati neobične simptome jer ponekad oni mogu ukazivati na neke puno dublje zdravstvene probleme.

Image
Važne činjenice

Stvari koje ti nitko nije rekao o endometriozi - bolesti koja pogađa mnoge žene

Važno je imati na umu da je svaka žena drugačija pa je vrlo važno znati i razumjeti pojave koje su abnormalne i koje zahtijevaju stručnu pomoć. Rano otkrivanje nekih bolesti kao što je rak grlića maternice može uvelike povećati šanse za izliječenje stoga je jako važno na vrijeme zatražiti pomoć liječnika.

Ginekolozi otkrivaju da postoje određeni ginekološki simptomi koje žene nikad ne bi trebale ignorirati, a u nastavku ti otkrivamo koji su. Ako primijetiš bilo koji od navedenih simptoma, nemoj paničariti jer oni ne moraju nužno značiti da si bolesna, no jedini način da budeš sigurna je odlazak kod liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Neobično krvarenje

Bilo koja vrsta abnormalnog krvarenja iziskuje medicinsku pažnju. Kod žena krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili u postmenopauzi može biti jedan od simptoma raka vrata maternice, a može se pojaviti i kod drugih ginekoloških simptoma. Ako primijetiš bilo kakvo neobično krvarenje, što prije posjeti liječnika.

shimmer fallback

Kvržice, neobične izrasline i svrbež

Rak stidnice (vulve) najčešće se javlja u menopauzi, a jedan od simptoma koji se pritom mogu pojaviti su kvržice te neobična zadebljanja ili rane blizu otvora rodnice ili na njemu. Ponekad to područje može biti ljuskavo, a može doći i do promjene boje kože. Uz to, mogu se pojaviti i svrbež, bol te osjećaj peckanja.

shimmer fallback

Nadutost

Povremena nadutost nije znak za uzbunu, osobito u određenim periodima tijekom ciklusa, no ako se neprestano osjećaš naduto te si primijetila da ti je trbuh vidljivo veći, to može biti i znak raka jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Iznenadni bolovi u trbuhu

Kod žena nakon 45. godine učestali bolovi u trbuhu mogu ukazivati na rak jajnika pa je nužno zatražiti liječničku pomoć. Kod mlađih žena bolovi u trbuhu vjerojatno su simptom infekcije ili nekih drugih ginekoloških problema kao što je endometrioza. Bez obzira na to što uzrokuje bolove, oni se ne smiju ignorirati. Ako često osjećaš bolove u donjem dijelu abdomena, svakako porazgovaraj sa svojim liječnikom.

shimmer fallback

Obilne i bolne menstruacije

Kod svake žene mjesečnica je drugačija, no bolne i obilne menstruacije mogu biti uzrokovanje stanjima kao što su miomi i endometrioza. Iako ova stanja nisu opasna po život, mogu značajno utjecati na kvalitetu života pa je najbolje obratiti se liječniku koji će preporučiti odgovarajuće terapije za ublažavanje neugodnih simptoma.

shimmer fallback

Učestalo mokrenje i peckanje

Pojačana potreba za mokrenjem i peckanje pri mokrenju mogu biti znak infekcije mokraćnog mjehura koja se lako liječi, no ti simptomi ponekad mogu ukazivati i na miom maternice ili ciste na jajnicima.

shimmer fallback

Bol tijekom spolnog odnosa

Bol tijekom spolnog odnosa može se pojaviti iz različitih razloga. Često je to jedan od simptoma endometrioze pa ako ne nestaje, najbolje je potražiti liječnički savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Pojava mjehurića i ranica u genitalnom području

Ranice, žućkasti i obilni vaginalni iscjedak, bolovi u zdjelici i krvarenje nakon spolnog odnosa ponekad mogu ukazivati na spolno prenosivu infekciju stoga je jako važno redoviti vršiti ginekološke preglede.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.