Za probavu i imunitet

Fermentirane namirnice prava su riznica zdravlja, evo i zašto

Kiseli kupus, kefir ili možda kombucha? Sve ove namirnice pune su probiotika i neophodnih nutrijenata

pexels-pixabay-48817.jpg
Foto: Pexels

Fermentacija je jedna od najstarijih tehnika očuvanja hrane koja se koristi još i danas. S tehničke strane gledano, fermentacija je svaki proces u kojem se hrana transformira pod djelovanjem bakterija, kvasaca, enzima ili gljivica. S fermentiranom hranom smo se svi do sada susreli, no znaš li zašto je tako zdrava?

Image

Savjeti kako napraviti domaći kefir

Kada gledamo hranu i namirnice koje svakodnevno konzumiramo, obično je njihova nutritivna vrijednost puno bolja dok su sirove odnosno neprerađene. S fermentacijom je situacija obrnuta, ona daje namirnicama dodatne zdravstvene benefite koje namirnica možda sama po sebi nema.

Najveći učinak fermentirana hrana ima na naš probavni sustav. Takve namirnice sadrže velik udio dobrih bakterija koje su potrebne za izgradnju zdrave crijevne mikroflore. Svjesne smo koliko je zdrav sadržaj crijevne mikroflore važan za cijeli organizam, a s njom posebno imaju problem osobe koje pate od probavnih poremećaja. Za njih su fermentirane namirnice posebno korisne, pogotovo ako im disbalans bakterija uzrokuje poteškoće u svakodnevnom životu.

Crijevna mikroflora je posebno narušena nakon što koristimo antibiotike kako bi se riješili neke bolesti poput upale grla ili slično. Antibiotici su u svom djelovanju poprilično specifični, ali mogu imati neželjenu posljedicu smanjenja broja dobrih bakterija u crijevima. Zato je uz samu terapiju antibioticima dobro konzumirati i fermentirane proizvode poput kefira ili kombuche.

Dobre bakterije u probavnom traktu također su odgovorne i za stanje tvog imunološkog sustava. Tako češće konzumiranje fermentirane hrane i napitaka može dovesti do smanjenog broja upalnih procesa u tijelu, kao i manje prehlada. Također se redovnom konzumacijom fermentiranih proizvoda ublažuju snažni simptomi u slučaju bolesti poput prehlade.

Još jedan benefit fermentirane hrane je činjenica da će ti pomoć lakše razgraditi i probaviti hranu koju svakodnevno jedeš. Osobe koje su netolerantne na laktozu toleranciju na ovaj mliječni šećer mogu polako izgraditi uz pomoć fermentiranih proizvoda koji sadrže bakterije koje se hrane laktozom. Također postoje i dobre bakterije koje se hrane antinutrijentima koji štetno djeluju na naše zdravlje.

Najpopularniji fermentirani proizvodi koji sadrže dobre bakterije su kefir, kiseli kupus, kombucha, kimchi i slično. Jedini problem kod ovakvih proizvoda je to što nisu najugodnijeg mirisa i možda se neće svakome dopasti okusom. Čak i ako ti nisu ukusne, ove namirnice pokušaj uvrstiti u prehranu barem jednom tjedno kako bi zaštitila probavni sustav i ojačala imunitet.