Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Malene, važne promjene

Jednostavni jutarnji rituali koji će ti promijeniti život

Jutarnji rituali nisu nešto što bi trebala automatski izvoditi jer ti određuju cijeli dan. Znaš onu: 'Po jutru se dan poznaje'?

pexels-daniela-constantini-5591659.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Svatko ima jutarnju rutinu, no mnogi je nisu svjesni pa već u samom početku u dan kreću pogrešno, a znaš da se kaže kako je "ustao na lijevu nogu" onaj kome nešto ne ide od ruke ili je mrzovoljan.

Image

Ova jutarnja joga rutina donijeti će ti više energije od šalice kave

"Ustati na lijevu nogu" moglo bi značiti lošu jutarnju rutinu - snoozanje alarma do u beskonačnost, uskakanje u prvu odjeću koja ti dođe pod ruku, brzinsko umivanje, zaključavanje stana i trčanje na posao dok putem neprestance razmišljaš jesi li ili nisi stan zaključala.

shimmer fallback

Glačalo na sreću nisi koristila jer nisi imala vremena ( jedina prednost brzinskog odlaska na posao, odnosno nešto dobro u lošoj situaciji što u biti uopće nije dobro, ali nećemo sada u detalje).

Zgužvana si, ali djelomično mirna jer si barem sigurna da nećeš zapaliti stan dok te nema. Možda si lopovu ostavila otvorena vrata, ali 'ajmo se nadati da si ih ipak automatski, u svojoj jutarnjoj rutini, zaključala. Zar ne bi bilo bolje započeti dan u miru, kako bi takav i ostao.

Po jutru se dan poznaje i zato su važni tvoji jutarnji rituali. U nastavku ti donosimo njih deset. Vrlo su jednostavni i pomoći će ti da svoja jutra dovedeš u red. Usvoji za početak barem jedan ili dva kako bi vidjela razliku i dobila motivaciju za dalje. Da, i ti možeš mirna, budna, sita, popeglana, istuširana i dobre volje, krenuti na posao. Mirna i kvalitetna jutra nisu rezervirana samo za osobe obdarene vrhunskim organizatorskim sposobnostima i samodisciplinom. Sve što ti treba su dobri jutarnji rituali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Najbolja jutarnja rutina počinje večer prije

Odjeću za posao pripremi prije spavanja. Ne možeš ni zamisliti koliko će ti ova sitnica ujutro olakšati buđenje i spremanje za posao. Imat ćeš više vremena za spavanje ili ispijanje kave, a i nećeš biti u dvojbi jesi li ili nisi ugasila glačalo. Još je bolje pripremiš li odjeću prije, no što se zavališ na sofu i kreneš gledati film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Osmijeh!

Početi dan smijehom najbolje je što možeš napraviti trenutak nakon što otvoriš oči. Nasmij se sama sebi, tako si poželi dobro jutro i vidjet ćeš kako će se raspoloženje popraviti i dan će krenuti dobro i prije, no što ustaneš iz kreveta.

shimmer fallback

Popij čašu, dvije vode

Čim ustaneš, dok pristavljaš kavu ili doručak, popij čašu, dvije vode. Dok spavaš, organizam obavlja metaboličke funckije i troši energiju te se budiš žedna, a da toga možda nisi ni svjesna. No, kad kreneš piti vodu, shvatit ćeš koliko ti godi i da utažuje žeđ.

Istegni se, vježbaj

Vježbe istezanja možeš odraditi još u krevetu ili kada ustaneš. Ugodne su za tijelo i ne pričinjavaju nikakav napor, a tvojim mišićima i zglobovima daju sve što im je potrebno za dan. Uz to će te i nježno razbuditi. Ako imaš vremena i energije, možeš odraditi i pravi trening ili otići trčati. Jutarnje trčanje je sjajna stvar. Razbudit će te, energizirati i pripremiti za dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Doručkuj

Odmalena te uče kako je doručak glavni obrok u danu, no ti ga uporno preskačeš. Ustaneš li na vrijeme, odjeću pripremiš večer prije, imat ćeš vremena uz toplu kavu pojesti i šnitu kruha namazanu maslacom i medom. To je dovoljno za početak dana.

Meditiraj

Ako nemaš naviku meditirati, dovoljno je za početak samo malo pribrati misli. Zahvali na danu koji ti je dan, udahni duboko, okreni se sebi, osjeti svoje tijelo iznutra i izvana, promotri svoje misli, zaželi si dobro jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Piši dnevnik

Pisanje dnevnika pomoći će ti razbistriti misli, dati im jasnoću. Jutarnje pisanje dnevnika može uključivati i planiranje dana, organizaciju, a dobra organizacija već je pola obavljenog posla. Zanimljivo je čitati stare dnevnike - daju uvid u to koliko si napredovala, razvila se ili možda otišla korak unatrag pa su odličan korektiv.

Tuširanje

Ugrubo se dijelimo na one koji se tuširaju ujutro i na one koji to više vole činiti navečer, prije odlaska na počinak. I jedno i drugo imaju brojne benefite za tijelo i psihu. Jutarnje tuširanje pomoći će ti razbuditi se i učinit će da u dan kreneš svježa. Ako imaš dovoljno hrabrosti i misliš da tvoje tijelo to može podnijeti, pokušaj se istuširati hladnom vodom. Osjećat ćeš se jakom i punom energije.

Uči ili čitaj nešto nadahnjujuće

Ujutro je mozak najodmorniji i spreman upiti puno više informacija, nego kasnije kroz dan. Stoga, pripremaš li neki ispit, najbolje je učiti odmah ujutro. Isto tako, ono što ujutro činiš, bit će ti cijeli dan na pameti. Stoga, čitaj nešto kvalitetno i inspirativno.

Napravi krevet

Ne budi lijena i napravi krevet kad ustaneš iz njega. Dobro ćeš se osjećati kad se vratiš s posla i ugledaš urednu sobu, a i navečer kad kreneš na počinak. Puno je ljepše leći u uredan, nego u razbacani krevet. I psiholozi savjetuju odrađivanje ovog jednostavnog posla jer, ne samo da utječe na urednost doma, već pomaže i srediti misli.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.