Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Najjača bobica

Aronija - najbolji saveznik tvome zdravlju. Uvrsti je što prije u prehranu

Mnogi kažu da je aronija najzdravija biljka na svijetu. Bobica nevjerojatno otporna na nametnike i bolesti, isto čini našem organizmu

aronia-berries-5417277_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Aronija je biljka grmolikog oblika koja daj sitne tamno plave bobice, okusom jako trpke, no izuzetno dobre za zdravlje. Latinski joj je naziv Aronia melanocarapa (crnoplodna aroniaj), a potječe iz Sjeverne Amerike. Zrije u kolovozu.

S obzirom da je jako otporna, proširila se po cijelome svijetu, no više joj odgovara hladnija klima. Zbog svoje otpornosti aroniju ne napadaju nametnici te je nije potrebno prskati pesticidima, stoga ne moraš strahovati kada ju kupuješ. Uzgaja se na potpuno ekološki način. Želiš li, najzdravija biljka na svijetu može rasti i u tvom vrtu, a najbolje je posaditi je ujesen.

Image
Ključ jakog imuniteta

Kako prepoznati vitaminski deficit? Imamo odgovore koji će ti pomoći da ostaneš zdrava

Treba joj otprilike tri godine da urodi plodom. S obzirom na trpkost, nije baš ukusna u sirovom obliku (ukoliko ti to ne smeta, preporuča se pojesti oko 200 grama svježih bobica dnevno) pa se najčešće konzumira u oboliku soka, džema, vina, u prahu kao dodatak jelima ili pak u obliku suplementa. Također, možeš zalediti svježe plodove pa ih dodavati u smoothie.

shimmer fallback

Kako napraviti sok od aronije?

Sok od aronije ima brojna ljekovita svojstva - jača imunitet, prevenira i liječi infekcije uzrokovane virusima i bakterijama, dobar je za želudac i crijeva te snižava krvni tlak.

Ovaj napitak napravit ćeš uz pomoć sokovnika ili mašine za mljevenje mesa. U postupku se koristi hladna preša što znači da će aronija zadržati sva svoja nutritivna svojstva. U sok se ništane dodaje. Od jednog kilograma ploda, dobije se malo više od pola litre napitka. Sok od aronije pije se u malim količinama.

Preporuča se ujutro na tašte popiti količinu koja stane u čašicu za rakiju. Za jače djelovanje, odnosno ne za prevenciju, već za liječenje bolesti, preporučuje se popiti čašicu soka pola sata prije obroka, u količini do tri čašice dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nutritivni sastav aronije

Zbog svojih svojstava aronija se s pravom naziva najzdravija biljka na svijetu. Sarži jako malo kalorija, a obiluje nutrijentima te je odličan izvor antioksidansa (što se očituje već na prvi pogled, u njezinoj tamnoj boji).

Istraživanje objavljeno u Phitotherapy research, pokazalo je da aronija sadrži kombinaciju antocijaninine i procijanidinine, izuzetno jake antioksidanse koji saniraju oštećenja na stanicama uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, jačaju imunitet te reguliraju razinu glukozu u krvi.

Osim jakim antioksidansima, aronija obiluje vitaminom C, kalijem, cinkom, željezom, kalcijem i magnezijem, folatima, vitaminima B skupineniacinom te beta karotenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Ljekovitost aronije

Ova snažna bobica snižava upale u organizmu, djeluje antibakterijski, antivirusno, antigljivično i antitumorski. Redovita konzumacija aronije ojačat će imunutet, ali i pomoći bivšim pušačima da im se tijelo očisti od toksina.

Aronija snižava visok krvni tlak, ublažava glavobolje, liječi želučane i crijevne probleme, zaustavlja proljev, čuva zdravlje krvnih žila. "Rezultati su pokazala da uzimanje aronije pomaže povisti dobar i sniziti loš kolesterol u krvi", stoji u spomenutom članku objavljenom u Phitotherapy Research.

Aronija pomaže očistiti tijelo od toksina pri čemu posebice blagotvorno djeluje na jetra. Uvrsti je u svoju prehranu, na način koji ti je najprihvatljiviji i učinit ćeš puno za svoje zdravlje.

Izvori:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

The effect of Aronia consumption on lipid profile, blood pressure, and biomarkers of inflammation: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials

The Health Benefits of Chokeberry

Everything You Need to Know About Aronia Berries

Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.