Budi najbolja verzija sebe.
Tajne dobrog odgoja

Znanstvenici: Ova vrsta odgoja pokazala se najbolja za djecu tijekom pandemije

Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta je ono koje od tebe u startu zahtjeva više angažmana, no na duge staze ima veliki benefit za cijelu obitelj

Budi najbolja verzija sebe.

Situacija u kojoj se nalazimo nije nimlo lagana za djecu. Školu pohađaju od doma, većina komunikacije s prijateljima odvija se preko interneta, klinci su po cijele dane s roditeljima od kojih mnogi od njih i svoj posao obavljaju od kuće.

Nova studija, piše Medical News Today, pokazala je da je najbolji način kako bi svi ukućani dobro funkcionirali i sačuvali svoje psihčko, a time i tjelesno zdravlje, taj da odrasli svojoj djeci daju malo više slobode i autonomije. "Istraživali smo koja vrsta roditeljskog ponašanja najbolje utječe na djecu u ovim uvjetima te pomaže stvaranju pozitivne emocionalne klime u domu.

Roditeljstvo bazirano na metodi autonomije pokazalo se najučinkovitijim tijekom pandemije", poručuje za časopis Child Development koautor studije Andreas B. Neubauer s Instituta za istraži edukacije u Leibnizu. Studija je potvrdila da je roditeljstvo bazirano na autonomiji donijelo najviše dobra i roditeljima i djeci.

Budi najbolja verzija sebe.

Roditeljstvo temeljeno na autonomiji

Ovakav način odgoja omogućuje djetetu da samostalno djeluje u razumnim granicama. Takvo je roditeljstvo u najboljem interesu djeteta. Želiš li i ti primjeniti ovu odgojnu metodu na svoje dijete nastoj komunicirati s njim bez osuđivanja.

Na taj način dozvolit ćeš mu da istražuje vlastite strategije djelovanja, pronalazi svoje načine kako bi riješilo neki problem i izrazi svoje mišljenje bez straha da će kod tebe naići na osudu. Roditeljstvo bazirano na autonomiji razvija kod djeteta odgovornost za postupke koje čini, odnosno svijest o posljedicama.


Uspiješ li se suzdržati od toga da obavljaš poslove umjesto svoje djece - od onih kućanskih pa do školskih zadaća (a to činiš jer ti je tako lakše i traži manje energije i živaca koji su danas i tako tanki), pomoći ćeš im da izgrade osjećaj kompetentnosti.

U kontekstu aktualne situacije, odnosno pandemije i lockdowna, roditeljstvo temeljeno na autonomiji znači da dijete preuzima odgovornost za odrađivanje svojih školskih zadataka, kao što bi to činilo da je u učionici.

Budi najbolja verzija sebe.


Naravno, ako se radi o djetetu nižih razreda, kontrolirat ćeš ga redovito, no to mu nećeš pokazati. Mora imati osjećaj da može samo ispunjavati svoje zadatke bez obzira na nesvakidašnju situaciju. Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta ujedno je i u najboljem interesu za roditelje.

Ne samo zbog toga što ćeš odgojiti zdravu i psihički jaku osobu, već i zato što ovakav način roditeljstva i tebi daje više vremena da se posvetiš svome poslu, obvezama, ali i nađeš trenutak za predah.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.