Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Istraživanje

Krije velike prednosti: Zašto je važno dopustiti djeci da se zaprljaju?

Sve više živimo u sterilnim prostorima, a prema stručnjacima dječji imunološki sustav ne može se dobro razvijati u takvom okruženju

pexels-yan-krukov-5792933.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Igranje u pijesku, skakanje po lokvama i trčanje kroz blato jako je zabavno svakom mališanu, a istraživanja pokazuju i da je dobro za dječji imunološki sustav. Možda si sada pomislila kako stalno čistiš ili paziš da se dijete ne zaprlja upravo zbog zdravlja, ali činjenica da je živimo u previše čistom čak i sterilnom okruženju u kojem se dječji imunološki sustav ne može dobro razvijati.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Među znanstvenicima se već dugo govori o "hipotezi o higijeni", a radi se o tome da zbog smanjenja izloženosti parazitima, bakterijama i virusima dječji imunološki sustav ne uči kako se braniti od njih. Time se povećava vjerojatnost da će se razviti alergije, astma i druge autoimune bolesti tijekom odrasle dobi. Mnoge studije potvrđuju upravo ovu teoriju.

"Sasvim je normalno da djeca peru ruke ako je netko prehlađen ili vlada gripa. No ako je dijete u interakciji sa psom i on mu poliže lice onda se ništa loše nije dogodilo. Dapače, ovo čak može biti velika dobrobit za dječje zdravlje", objasnio je dr. Gilbert za Motherly. Mnogi stručnjaci preporučuju da se ruke ne peru antibakterijskim sapunom.

shimmer fallback

Jednostavna preporuka glasila bi: pusti svoje dijete da bude izloženo normalnoj i zdravoj količini prljavštine i bakterija. Odnosno da se igra u pješčaniku i na travi, da boravi u prirodi, da se igra sa psom, posjećuje igrališta i komunicira s drugom djecom bez straha ili brige da će se uprljati, prehladiti ili nešto 'pokupiti'.

Osim toga, igra u prirodi ima još dobrobiti za djecu koje se nikako ne smiju zaboraviti, a tri najvažnije izdvojile smo u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Djeca će biti pametnija

Susret s prljavštinom djecu može učiniti pametnijima. Američko društvo za mikrobiologiju je naglasio da izloženost određenim bakterijama iz okoliša ima antidepresivna svojstva, a mogla bi se povećati i sposobnost učenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Poboljšava maštu i kognitivno razmišljanje

Djeca koja se igraju na otvorenom više će se brinuti o okolišu, pokazala je studija iz 2017. godine Sveučilišta British Columbia. No mnoge studije su pokazale da igranje na otvorenom poboljšava maštu i kognitivno razmišljanje. Također jedna od odličnih stvari je što ovo vrijedi i za odrasle ljude.

shimmer fallback

Dobro utječe na djecu s ADHD-om i smanjuje pretilost

Prema studiji iz 2014. godine Sveučilišta Illinois vrijeme provedeno na otvorenom dobro utječe na djecu s ADHD-om. Zeleno okruženje može biti spas za 20 posto djece koja ne reagiraju na lijekove i ne smanjuju im se simptomi. Također znamo da igranje na otvorenom smanjuje probleme s pretilnošču i utječe dobro na fizičko zdravlje.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.