Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zadnji je čas za predblagdansku detoksikaciju organizma

Koliko god se veselili predstojećim blagdanima, obilje hrane i slastica koje se svakodnevno nalaze na stolu u ovo doba godine mogu ostaviti posljedice na naš organizam.

detoksikacija1
Budi najbolja verzija sebe.

Osim ponekog kilograma viška na vagi, ovo razdoblje na organizam djeluje i izrazito iscrpljujuće. Hladno vrijeme znači i češće boravke u zatvorenim prostorima, te manje kretanja. Pridodamo li tome tešku hranu koju konzumiramo u zimskim mjesecima, lako se može javiti kroničan umor kojeg se naizgled nemoguće riješiti. Stoga, zašto ne biste proveli detoksikaciju i prije nego vaš organizam bude dodatno opterećen navedenim?

Kako početi detoksikaciju?

Iako većina ljudi s dijetama i detoksikacijama kreće nakon razdoblja blagdana, stručnjaci preporučaju kako je jednako dobro tijelo na vrijeme pripremiti za tešku hranu i manje kretanja.

Prvi korak u detoksikaciji trebao bi biti izbacivanje nekih namirnica iz svakodnevne prehrane. Nutricionisti se slažu kako bi trebalo krenuti od mliječnih proizvoda. Upravo ovo je možda i najteži korak budući da smo mlijekom konstantno okruženi i nalazi se u velikom broju namirnica koje kupujemo. Srećom, na tržištu postoje odlične alternative poput kokosovog ili bademovog mlijeka koje možete dodati u svoju jutarnju šalicu kave. Učinci smanjenja ili potpunog prestanka unosa laktoze u organizam trebali bi biti vidljiv već nakon nekoliko dana. Uz uži struk i nestanak nadutosti, imat ćete i više energije. Unosom veće količine mliječnih proizvoda u tijelo, naši bubrezi i probavni sustav neprestano filtriraju isto, što može rezultirati čestim umorom.

Kruh i tjestenina još su jedna skupina namirnica koja spada u “zabranjenu kategoriju“. Razlog tome je visok udio ugljikohidrata. Iako su oni potrebni organizmu, nedovoljno kretanja prouzročiti će njihovo taloženje u organizmu, te skupljanje neželjenih kilograma. Stoga, za vrijeme detoksikacijskog procesa, na njih bi trebalo zaboraviti barem tjedan dana.

Čitanje deklaracije

Za kvalitetnu detoksikaciju organizma, potrebno je obratiti pažnju na sve što unosimo u tijelo. Mnogo proizvoda reklamiraju se kao zdravi, no dovoljno je proučiti sastojke navedene na pakiranju kako bismo zaključili da baš i nije tako. Upravo zato dodatnu je pažnju potrebno obratiti i na količine šećera i umjetnih sladila. Mnogi napitci uz koje stoji naziv „bez šećera“, zapravo su krcati umjetnim sladilima koja se talože u organizmu i uzrokuju usporavanje metabolizma, te u konačnici – debljanja ili osjećaja nadutosti.

U procesu detoksikacije i trenucima želje za voćnim sokom, najbolje je posegnuti za svježim narančama, grejpom i limunom te samostalno napraviti sok koji će za organizam biti prava vitaminska bomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Voda, i samo voda

Pravilo osam čaša vode dnevno nije tek mit. Voda je važan sastojak ljudskog tijela, čemu u prilog govori i činjenica da 55% našeg tijela čini upravo voda. Ona čuva organe, te pomaže jetri i bubrezima filtrirati sve toksine koje smo unijeli ubrzanim načinom života.

Što više vode pijete, taj proces će biti uspješniji. Uz to, već nakon nekoliko dana, povećan unos negazirane vode na vama će ostaviti osjećaj poletnosti, a koža će se također iščistiti i samim time proljepšati, a ten ujednačiti. Iako često jednostavno nismo u mogućnosti popiti dvije litre vode dnevno, tjedan detoksikacije najbolji je povod da pratite unos tekućine i pridržavate se ovog pravila. Čašu vode možete zamijeniti i zelenim čajem, čiji će sastav još više ubrzati proces izbacivanja toksina iz organizma. Šalicu zelenog čaja preporuča se popiti i prije svakog obroka.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.