Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Vrlo živopisno objasnite djetetu što sve stavlja u usta kada jede (prljavi) snijeg

Djeca se ne mogu dovoljno nauživati snijega. Izrada snjegovića, grudanje, sanjkanje i valjanje u snijegu, omiljena su zimska aktivnost kojoj ne mogu odoljeti ni odrasli.

small boy eat icicle in winter on mountains
Budi najbolja verzija sebe.

Ipak, mamama i tatama ne pada na pamet zagrabiti grudu snijega s asfalta i strpati je u usta, dok će mališani rado isprobati ledenu poslasticu.

Oni ne razmišljaju o količini mokraće, prljavštine i bakterija koji se skrivaju pod bijelim pokrivačem pa je važno da im, umjesto klasičnog upozorenja "to se ne smije jesti", detaljno objasnite što sve stavljaju usta kada ližu i žvaču snijeg.

Prljavi snijeg izvor je zaraze

Djetinjstvo bez lizanja snijega nije djetinjstvo pa djetetu nemojte uskraćivati hvatanje pahuljica jezikom. Iako se zbog zagađenja zraka i u njima mogu pronaći štetne komponente, nekoliko progutanih pahulja neće mu škoditi, a dijete će se veseliti igri.

Ono na što ga trebate upozoriti je sakupljanje snijega s ulice te lizanje i gutanje prljavog sadržaja. Dijete se neće previše obazirati na riječ prljavo budući da ga svakodnevno, odmalena upozoravate da je nešto prljavo.

Radije mu skrenite pažnju na sve automobile koji su parkirani u ulici i na one koji prelaze preko snijega kojim se dijete igra. Recite mu koliko je mačaka i pasa u danu prošlo i obavilo veliku i malu nuždu u taj isti snijeg te koliko je smoga, prljavštine i smeća poput žvakaćih guma i opušaka zakopano pod njim.

Ako mu ni tada nije jasno s čim se igra, podsjetite ga na neugodne trenutke kad je imao proljev, temperaturu ili je povraćao. Zbog prljavih sastojaka snijega kojega želi pojesti, dijete bi se opet moglo razboljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

I čisti snijeg može biti opasan za jelo

Naravno da je situacija drugačija ukoliko dijete snijeg skida s kapuljače, jakne ili majice i liže ga. U malim količinama, taj mu "objed" neće zasmetati.

Iako se čini kako je snijeg na selima, netaknutim dijelovima skijališta i grada siguran za jelo, opasnost u čistom snijegu može biti njegova temperatura. Djeca na skijanju često znaju ožedniti usred igre ili školice skijanja pa grabe snijeg i tope ga u ustima kako bi utažili žeđ.

Veće količine hladnog snijega naglo snižavaju temperaturu tijela i dijete se može opasno pothladiti. Osim toga, jako hladna voda nadražuje sluznicu probavnog sustava pa dijete može dobiti bolne grčeve ili proljev usljed jedenja snijega.

Kako biste izbjegli opasne nuspojave lizanja prljavog snijega, dijete na vrijeme upozorite na neugodnosti koje se kriju pod lijepim bijelim pokrivačem. Osim što prljavi snijeg ne smije prinositi ustima, jasno mu dajte do znanja da žuti, smeđi, crveni ili sivi snijeg nisu ni za grudanje, snjegoviće ni bilo kakvu snježnu igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.