Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Veselite se jutarnjim mučninama: one samo potvrđuju da je s bebom sve u redu!

Mučnine u trudnoći pogađaju oko dvije trećine svih trudnica. Izrazom "jutarnja mučnina" opisuje se mučnina i povraćanje u ranoj fazi trudnoće, odnosno u njezinu prvom tromjesečju.

jutarnje mučnine_fotolia
Budi najbolja verzija sebe.

Izrazom "jutarnja mučnina" opisuje se mučnina i povraćanje u ranoj fazi trudnoće, odnosno u njezinu prvom tromjesečju.

Iako naziv daje do znanja da je riječ o isključivo jutarnjim mučninama koje nestaju kako dan odmiče, izraz je zapravo pogrešan jer mogu nastati u bilo kojem dobu dana ili noći. Za većinu žena nestaju s krajem prvog tromjesečja ili sa četvrtim mjesecom trudnoće, dok jedan manji dio ima simptome tijekom cijele trudnoće, a kod nekih se pogoršavaju ponovno u zadnjem, trećem tromjesečju trudnoće.

Mučnine i povraćanje jedan su od najmanje poželjnih simptoma trudnoće i gotovo da nema trudnice koja im se veseli. No, sudeći po najnovije provedenom istraživanju izražene jutarnje mučnine i povraćanje zapravo bi trebale biti razlog za veselje te izrazito dobar znak za nastavak trudnoće. Naime, učestale mučnine povezuju se sa smanjenim rizikom od pobačaja! Trudnice koje su patile od mučnina i povraćanja imale su za 50 - 75% manje šanse za gubitkom trudnoće putem spontana pobačaja za razliku od trudnica bez istih trudničkih simptoma.

U istraživanju su sudjelovale trudnice s potvrđenim trudnoćama putem testa za trudnoću te ultrazvuka i dnevno su bilježile svoje simptome počevši od 2. do 8. tjedna trudnoće, a nakon toga mjesečno sve do 36. tjedna trudnoće.

Rezultati istraživanja potvrdili su upravo ono što se već godinama nagađalo - postoji poveznica između mučnina u trudnoći i gubitka trudnoće spontanim pobačajem, odnosno, rjeđe dolazi do gubitka trudnoće kod trudnica koje su patile od mučnina.

Istraživanje zaključuje i potvrđuje kako su zapravo izraženi simptomi trudnoće izrazito pozitivni i prirodni proces kojim tijelo štiti fetus od toksina i različitih bolesti koje se nalaze u hrani, piću i okolišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Stoga, dok idući put se sažalijevate same nad sobom nakon još jednog posjeta toaletu, zapamtite: tijelo vam samo čini uslugu i velika je vjerojatnost da će s vašom bebicom baš zbog toga sve biti u najboljem redu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.