Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Važnost vitamina K u organizmu beba

Vitamin K vrlo je važan vitamin u ljudskom organizmu jer direktno utječe na zgrušavanje krvi.

beba_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Vitamin K vrlo je važan vitamin u ljudskom organizmu jer direktno utječe na zgrušavanje krvi Nešto starija djeca i odrasli većinu vitamina K crpe iz bakterija koja se nalaze u crijevima, odnosno putem hrane. Bez vitamina K u organizmu, čak i nakon najmanjih povreda ili rezova osoba može imati produženo krvarenje te velike modrice koje ostaju nakon i najmanjih ozljeda. Osim toga, može doći i do nekontroliranih unutarnjih krvarenja poput onog na mozgu koje uzrokuje moždani udar.

Bebe nakon rođenja kao i mala djeca imaju male zalihe vitamina K u organizmu. Posteljica ne apsorbira vitamin K te on tako ne dopire do bebe, dok bebina crijeva nemaju bakterije koje su sposobne same stvoriti ovaj vitamin. Nakon poroda, do beba koje doje dopire mala količina vitamin K, te je potrebno i nekoliko tjedana kako bi ga bakterije iz crijeva počele stvarati. Bebe koje ne doje, već piju adaptirano mlijeko primaju vitamin K kroz formulu, no i njima je potrebno neko vrijeme kako bi stvorile zalihe u organizmu.

S tako niskom razinom vitamina K kod nekih beba dolazi do težeg krvarenja, najčešće na mozgu, što može značajno oštetiti mozak te utjecati na kasniji razvoj. Ovakva vrsta krvarenja zove se hemoragijska bolest kod novorođenčeta.

Zadnjih desetljeća, kako bi se nadoknadila količina Vitamina K u organizmu novorođenčeta, bebe bi neposredno prije izlaska iz rodilišta primale injekciju vitamina K. S vremenom je došlo do određenih kontroverzi u javnosti te sigurnosti spomenute injekcije i njezinom mogućem utjecaju na razvoj bebe. Liječnici tvrde da je injekcija sigurna, te da ne postoje dokazi koji sa sigurnošću tvrde kako su sporne injekcije štetne.

Injekcija vitamina K ili kapi?

Današnja praksa u zapadnim zemljama je nadoknađivanje vitamina K putem kapljica koje dijete uzima oralnim putem u periodu koji preporučuje pedijatar, posebno kod beba koje su isključivo dojene. Najčešće je riječ o kombinacijama kapi u kojima se nalazi više vitamina potrebnih bebama, poput vitamina D. Osim toga, roditelji uglavnom imaju izbor žele bi bebi dati injekciju ili odabrati kapi, dok pedijatri uglavnom preporučuju injekciju za koju smatraju da ne postoji zabrinutost i nuspojave. Vitamin K se u brojnim hrvatskim rodilištima daje putem injekcije prije otpusta bebe.

Kako znati da bebi kronično fali vitamina K u organizmu?

Kod beba koje imaju kroničan manjak vitamina K, on se najjednostavnije primjećuje kada beba spontano počinje dobivati modrice na koži ili krvariti. Ove nuspojave su najčešće u prvih 12 tjedana života. Rani znakovi su krvarenje iz nosa ili usta te iz pupkovine. No, nažalost, neke bebe nemaju vidljive vanjske znakove krvarenja, već one imaju opasna unutarnja krvarenja, najčešće u mozgu ili crijevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pomaže li prehrana dojilje kod stvaranja veće količine vitamina K?

Nažalost ne. Ako se i majka trudi jesti hranu bogatu vitaminom K, utjecaj na bebu je vrlo mali ili nikakav, te kao što je već spomenuto, isključivo dojene bebe su podložnije nedostatku ovog vitamina, dok u mliječnim formulama već postoji dodatak vitamina K (što nikako ne znači da trebate prestati s dojenjem).

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.