Budi najbolja verzija sebe.

Uspjeh u školi i težina presudni za samopouzdanje djece

Sve više djece diljem svijeta pokazuju znakove pretilosti, ali još uvijek je malo istraživanja koja bi pokazala kako prekomjerena težina utječe na njihovo samopouzdanje i dobrobit.

Budi najbolja verzija sebe.

Znanstvenik s kanadskog sveučilišta University of Alberta, Paul Veugelers, jedan je od rijetkih u znanstvenim krugovima koji se iscrpno tom pitanju posvetio. U svom posljednjem istraživanju ispitao je 5.000 djece koji pohađaju 5. razred i postavio im pitanja o samopouzdanju, izmjerio im visinu i težinu te povezao te podatke sa njihovim uspjehom na standardiziranim školskim testovima.

"Ovo je veliko otkriće", izjavio je Veugelers, koji je istraživanjem dobio rezultate prema kojima tjelesna težina utječe na samopouzdanje. No ta povezanost ne ide u oba smjera, kao kod odraslih. Djeca koja imaju nisko samopouzdanje se nužno ne debljaju i ne postaju pretila. Njegovo istraživanje također pokazuje, da djeca koja su uspješna u školi imaju veće samopouzdanje.  

"Već postoje istraživanja koja su pokazala da postoji veza između prehrane djece i učenja", izjavio je Veugerlers. Bilo je i nekih istraživanja o fizičkoj aktivnosti i njezinim potencijalnim utjecajima na samopouzdanje, ali ni jedno istraživanje nije analiziralo podatke tako sveobuhvatno i iscrpno.

Ovo je istraživanje također važno za istraživače sveučilišta University of Alabama, jer je dobro zdravstveno stanje u djetinjstvu utjecalo na njihove živote u kasnijoj, odrasloj dobi. Uzimajući u obzir vezu između visokih ocjena i bolje plaćenih poslova, važno je prigrliti zdravi život i pozitivne slike o samome sebi, kaže Veugelers. Dodatno, samopouzdanje je rani indikator mentalnog zdravlja, što znači da je važno djecu rano usmjeriti na zdrave navike i način života.

"Ako čekamo 40 godina kako bi intervenirali, odgađanje zdravlja pretvara se u loše fizičo i mentalno stanje", dodaje Veugelers na kraju.

Njegov je istraživanje objavljeno je krajem prošle godine u stručnm časopisu Obesity Reviews.
(JKo)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.