Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Udruga Krijesnica: U Hrvatskoj još uvijek ne postoji adekvatna dječja palijativna skrb!

Povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi nedavno je u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održan 2. simpozij o pedijatrijskoj palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem.

simpozij_krijesnica
Budi najbolja verzija sebe.

Povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi nedavno je u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održan 2 simpozij o pedijatrijskoj palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem Simpozij je okupio stručnjake koji se u svom radu svakodnevno susreću s problematikom teško bolesnog djeteta i palijativnoj skrbi u dječjoj dobi. Na kraju Simpozija donešena je i Zagrebačka deklaracija o palijativnoj skrbi za djecu koja bi trebala olakšati njeno uvođenje na području cijele Hrvatske, budući da krajem ove godine završava Strateški plan za razvoj palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2014.-2016. te implementacija palijativne skrbi u sustav zdravstva. Na simpoziju je sudjelovala iKrijesnica, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima s kojom smo porazgovarali o svim prednostima i nedostacima dječje palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj.

  Pedijatrijska palijativa, objašnjavaju iz Krijesnice treba poboljšati kvalitetu života, kako za dijete tako i za obitelj i treba uključivati sve mjere kako bi se smanjila patnja u svakoj fazi bolesti djeteta. Ona pomaže kod komunikacije i koordinacije skrbi. Pedijatrijska palijativa treba poboljšati kvalitetu života i djeteta i obitelji i treba uključivati sve mjere kako bi se smanjila patnja u svakoj fazi bolesti djeteta.

   Ističu da su već sad mogući određeni pozitivni pomaci koji ne traže velike investicije. Prije svega, smatraju da bi se trebala omogućiti pomoć i podrška liječnicima, osobama koje rade u palijativi i to ne samo u psiho-emocionalnom već i u stručnom smislu. Izrada protokola o komunikaciji u teškim situacijama, navode, kao jedan od mogućih alata koji bi situacije zahtjevne za svakog čovjeka mogao učiniti manje mučnima.

   Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji adekvatna dječja palijativna skrb tj. dječji hospicij. Postoje samo nastojanja određenih bolnica i odjela za provođenjem, ali to je daleko od pravog značenja pedijatrijske palijative.

    Dječji hospicij ne bi se trebao smatrati ustanovom za zadnje trenutke u kojoj borave djeca, napominju u udruzi te nadodaju da bi to trebala biti ustanova sa svim potrebnim odgojno-obrazovnim, zabavnim, pa čak i sportskim sadržajima. Trebalo bi svakoj obitelji omogućiti koja je na to spremna da dijete proživi svoje zadnje dane u toplom obiteljskom ambijentu, naravno uz osiguranu medicinsku podršku jer na medicini je da dodaje dane životu, a na palijativnom timu je da pokuša dodati život danima, zaključuju u Udruzi Krijesnica.

    Tekst se nastavlja ispod oglasa
    Budi najbolja verzija sebe.
    Budi najbolja verzija sebe.
    Pratite nas
    2023. Sva prava pridržana.