Budi najbolja verzija sebe.

U novoj školskoj godini učenicima osigurani besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda

Svaki početak školske godine sa sobom nosi poluprazne novčanike roditelja koji su danima prije početka nastave hodali po knjižarama i šoping centrima kako bi svoje školarce pripremili za početak škole

Budi najbolja verzija sebe.

. Međutim, ova školska godina nije započela samo minusom na računu već i novom Školskom shemom prehrane.

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece i ove školske godine Hrvatska započinje s provedbom besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školarce. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćeno je da u ovom projektu sudjeluje ukupno 1.119 hrvatskih škola, a za njegovu provedbu osigurano je 23 milijuna kuna kako bi se učenicima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Budi najbolja verzija sebe.

Od ove školske godine novost je i da su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač. Podsjetimo, do sada je, tijekom četverogodišnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno preko 4.000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna. Novom shemom prednost je dana upravo lokalnim poljoprivrednicima jer su se svi napokon složili da hrvatski školarci trebaju jesti domaće voće i povrće te piti domaće mlijeko.

    Želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti. Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremili su i Vodič za škole o provedbi školske sheme u školskoj godini 2017./2018., koji detaljno opisuje sve korake u provedbi Sheme.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.