Budi najbolja verzija sebe.
Češće se događa

Trudnoća u tridesetima: Sve što je važno znati

Žene danas najčešće rađaju u tridesetima, a evo što donosi trudnoća u ovim godinama

Budi najbolja verzija sebe.

Novi trendovi pokazuje da žene sve kasnije rađaju, a puno njih prvi put zatrudni u tridesetima. Kao i u svijetu, i kod nas vlada ovakav trend, a 2016. je to postalo očito kada je najveći broj porođaja u Hrvatskoj zabilježen u dobnoj skupini između 30. i 34. godine.

Iako plodnost pada s godinama posve je jasno zašto se danas žene sve kasnije odlučuju na trudnoću. Žene se dulje obrazuju, grade karijeru i kasnije se odlučuju za bračnu zajednicu pa se djeca rađaju kasnije. Svaka žena bi trebala biti svjesna da će joj, kako godine prolaze, vjerojatno biti teže zatrudnjeti, a ovo su stvari o kojima bi trebala razmišljati.

Suočavanje s neplodnošću

Što trudnoća dolazi kasnije to je veća vjerojatnost da će dogoditi problemi s začećem. Žene su najplodnije u dvadesetim godinama, blagi pad plodnosti kreće u 32. godini, a naglo se povećava nakon 37. godine. Ako je žena starija od 35 godina i pokušava zatrudnjeti, no to se nije dogodilo u prvih šest mjeseci vrlo je važno da odmah zatraži pomoć liječnika. Otprilike jedna trećina žena starijih od 35 godina potražit će pomoć liječnika, a taj se broj s godinama također povećava, piše Verywell Family.

Budi najbolja verzija sebe.

Iako smanjenje plodnosti može uzrokovati manji broj jajnih stanica, rjeđe ovulacije i lošiju kvalitetu jajnih stanica, dob nije automatski problem. Važno je napraviti sve pretrage koje liječnik propiše kako bi se moglo krenuti s pravodobnim liječenjem.

Rizici u trudnoći

Svaka trudnoća nosi rizik od spontanog pobačaja, a taj rizik raste s godinama. Mnogi spontani pobačaji mogu biti posljedica kromosomskih abnormalnosti, a šansa da dijete ima te abnormalnosti također raste s dobi majke, posebno nakon 35. godine. Ovi kronični zdravstveni problemi također mogu stvoriti komplikacije u trudnoći i povećati rizik od spontanog pobačaja:

  • Dijabetes
  • Visoki krvni tlak
  • Problemi sa štitnjačom

Vrlo je važno da liječnik prati stanje trudnice kako bi se rizici od spontanog pobačaja smanjili na minimum.

Promjene u trudnoći

Što je žena starija, fizičke promjene u trudnoći mogu biti puno izazovnije. Srećom, mnoge žene su danas vrlo fizičke aktivne i već imaju dobru fitness rutinu. Ako žena već vježba, treba i dalje nastaviti s fizičkom aktivnošću u trudnoći, naravno ako nema komplikacije i ako je liječnik odobrio. Održavanje tjelesne kondicije i aktivnosti tijekom trudnoće može joj pomoći da se osjeća snažno i smanji neugodnosti povezane s trudnoćom. Neka istraživanja čak pokazuju da žene koje ostaju aktivne tijekom trudnoće imaju lakši i kraći porođaj.

Budi najbolja verzija sebe.

Ako žena nije aktivno vježbala prije trudnoće, treba započeti s laganim programom poput joge ili hodanja pod vodstvom stručnjaka. Na ovaj će način također smanjiti stres i poboljšati kondiciju.

Porođaj

Trudnoća u tridesetima može biti kompliciranija, ali i ne mora. Vrlo je važno razgovarati s liječnikom i pratiti cijelu trudnoću, a onda će stručnjak lakše prepoznati potencijalne komplikacije.

U kasnim tridesetima dolazi do povećanja rizika od:

  • carskog reza
  • gestacijskog dijabetesa
  • rođenje bebe s malom porođajnom težinom
  • preeklampsije
  • prijevremenog porođaja
  • kasnijeg porođaja

No, bez obzira što postoji povećani rizik od komplikacija, to ne znači da će se one dogoditi. Većina trudnoća u 30-ima prolazi bez ikakvih komplikacija, a uz modernu medicinu žene vrlo lako prolaze kroz ovo lijepo životno razdoblje.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.