Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Trebam li dozvoliti djetetu da se igra plastičnim pištoljima i puškama?

Djeca vole imitirati svoje omiljene crtane i filmske junake, a mnogi od njih služe se oružjem.

Igračka_pištolja_Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Iako i djevojčice pokazuju sklonosti pištoljima, puškama, strijelama i lukovima, oružje je oduvijek bilo privlačnije dječacima. Bilo da su vidjeli na televiziji ili uočili promatranjem druge djece, djeca će se ponekad igrati improviziranim oružjem, htjeli vi to ili ne.

Iako vlada ustaljeno mišljenje kako su djeca koja se igraju igračkama pištolja nasilnija od ostale djece, istraživanja pokazuju upravo suprotno. Ponekad nasilniji oblici igre djetetu pomažu izbaciti, ali i kontrolirati svoj bijes, a bez obzira na to koliko mu vi branili posjedovanje igrački oružja, dijete će u svakom trenutku moći improvizirati takvu igru. Ono što vi kao roditelj ili odgajatelj možete napraviti jest promatrati djetetovo ponašanje i pravovremeno reagirati.

Igračka neka ne nalikuje stvarnom oružju

Ako ste odlučili djetetu ne braniti igru plastičnim oružjem, nastojte mu ne kupovati igračke koje odgovaraju realnom prikazu oružja. Umjesto da mu poklonite crni pištolj stvarne veličine, radije mu kupite vodenu pušku ili pištolj neke veselije boje.

Na taj ćete način i djetetu dati do znanja da je riječ o igrački što je i prikladno za igru, a ne o stvarnom oružju.

Razlikujte nasilnu igru od nasilnog ponašanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Dječja igra ponekad zna biti pomalo nasilna i roditelji se zapitaju što se događa s njihovim djetetom i hoće li kome nauditi. Vrlo je važno naučiti razlikovati nasilnu igru kroz koju dijete verbalizira zapamćena ponašanja koja je vidio na filmu, crtiću, igrici i nasilno ponašanje koje je postalo dio karaktera.

Psiholozi se slažu kako je ponekad nasilna igra poželjna projekcija djetetovih frustracija i ne stvara trajna nasilnička ponašanja. Svima nam je ponekad potreban ispušni ventil pa tako i dijete svoje brige najčešće izbacuje potpuno nesvjeno, igrajući se.

Kada dijete zaista krene vrijeđati ili udarati drugo dijete, svjesno mu nanoseći zlo, tada trebate intervenirati, dijete umiriti i saznati u čemu je stvarni problem.

Razgovarajte s djetetom o nasilju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Važno je da dijete jasno razlikuje igru od stvarnosti odnosno da nauči kako rukovanje oružjem nije prikladno za djecu, iako su igra i improvizacija dozvoljeni. S djetetom razgovarajte o zlouporabi oružja i objasnite mu kako probleme ne smije rješavati nasilnim metodama već razgovorom.

Upozorite prijatelje i bližnje

Ukoliko ste zajedno s partnerom odlučili da vaš mališan neće imati pristup igračkama pištolja i puški, tada svoju odluku morate uskladiti s ponašanjem vaših bližnjih. Naime, dijete koje se kod kuće ne smije igrati određenim igračkama, rado će iskoristiti priliku i to činiti kod prijatelja koji posjeduju zabranjene igračke.

Prije nego dijete pošaljete prijateljima ili rodbini na igru, upozorite ih da vaše dijete inače nema pristup takvim igračkama i da ne podržavate igre pištoljima uz molbu da vašu odluku ispoštuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ukoliko s djetetom na vrijeme razgovarate o štetnosti nasilja i zlouporabi oružja, igra s igračkama puški i pištolja neće od vašeg mališana učiniti nasilnika. Previše zabrane baca posebnu draž na igračke pa će dijete biti još upornije u namjeri da se njima igra. Uostalom, čak i ako djetetu ne date fizičku igračku, ono će uvijek imati opciju improviziranja pa je umjesto zabrane, savjetuju psiholozi, bolje dijete promatrati i s njim otvoreno razgovarati o spornim načinima igre.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.