Budi najbolja verzija sebe.

Trebaju li djeca uzimati dodatne vitamine?

Zbog raznih oprečnih mišljenja i informacija, roditeljima je često teško odlučiti da li da redovnoj prehrani mališana dodaju i razne multivitamine kako bi ojačali njihov organizam i osugirali im zdravo odrastanje

Budi najbolja verzija sebe.

. Ono oko čega se stručnjaci sigurno slažu jest da je najidealniji način opskrbe dječjeg organizma vitaminima - uravnotežena i zdrava prehrana.

Vitamini mogu biti određena nadopuna prehrani, osobito kod djece koja iz obroka u potpunosti odbacuju neke zdrave namirnice, jer ih jednostavno ne vole. Razlog zbog kojeg treba biti oprezan prilikom izbora određenih grupa vitamina jest taj da neka djeca kao nuspojavu osjećaju mučninu. Većina roditelja pribjegava multivitaminskim pripravcima koji u sebi sadrže sve grupe vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

Jesu li multivitamini dobri za djecu? Neki stručnjaci kažu da, a neki kažu ne. Oni koji podržavaju konzumiranje multivitamina kažu da su takvi nadomjesci jedini dobar izvor esencijalnih vitamina kod djece koja ne vole jesti ili su izbirljiva. Oni koji su protiv multivitamina, pak, tvrde da čak i najizbirljiviji mališani mogu dobivati dovoljno nutritijenata iz redovite prehrane. Naime, neka istraživanja pokazala su da su predškolci, kojima je bilo dozvoljeno da jedu što žele i kada žele, sami od sebe uspostavljali uravnoteženu prehranu, kao da instinktivno znaju što njihov organizam treba.

Vitamin koji djeci najviše nedostaje jest vitamin D. Neki stručnjaci upozoravaju da se nedostatak ovog vitamina pretvara u pravu epidemiju, jer se on u organizmu obnavlja izlaganjem sunčevim zrakama. A kako su sunčeve zrake, odnosno UV zrake, postale vrlo opasne za kožu, osobito u djece, ona sve manje borave na otvorenom i imaju sve manje vrlo važnog D vitamina u organizmu.

Osim zdrave i raznolike prehrane, kontroliranog boravka na suncu, za unos vitamina u dječji organizam iznimno su važna i vlakna. Djeca koja ne unose u organizam namirnice bogate vlaknima, često imaju problema sa neregularnom probavom i zatvorom. Osim toga, vlakna su bogata gotovo svim esencijalnim vitaminima i nutritivno su vrlo bogata. Namirnice bogate vlaknima su: integralne žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenke.

I na kraju, najbolji način da obogatite dječju prehranu i opće zdravstveno stanje jest da kod uzimanja nadomjesnih vitamina, pripazite da im dajete doista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani, iz ovog ili onog razloga, nedostaju. Prilikom uzimanja bilo koje grupe vitamina, poželjno se prethodno posavjetovati s liječnikom.
(JK)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.