Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Suprotna mišljenja

Točno ili ne? Zajedničko spavanje pomaže kod dječjeg samopouzdanja?

Stručnjaci ne podržavaju zajedničko spavanje roditelja i djece, te naglašavaju da bi roditelji trebali biti informirani o svim prednostima i nedostacima

profimedia-0168527643.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Još spavaš u istom krevetu sa svojim djetetom/djecom koji su jasličkoj dobili ili su već u predškolci? Onda si sigurno i upućena u sve rasprave koje se vode među roditeljima, najčešće mamama. Forumi i društvene mreže prepune su rasprava treba li dijete spavati s roditeljima i što je sigurno, a ovakvi se razgovori često svedu na to "tko je bolja mama". No, svi znamo da bi roditelji trebali slijediti ono što misle da je najbolje za njihovo dijete i naravno nikada ne zaboraviti da je sigurnost djece uvijek na prvom mjestu.

Image

Saznale smo kada bi djeca, ovisno o dobi, trebala ići spavati i koliko im je sati sna potrebno

Stručnjaci preporučuju da dojenčad ne spava u krevetu s roditeljima zbog sigurnosti. Preporuke Američke pedijatrijske akademije kažu da roditelji ne bi trebali spavati u krevetu s bebama zbog rizika od gušenja, sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) i drugih smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem. Također se preporučuje da se iz krevetića maknu dekice, plišane igračke i slične stvari te da ne pokrivaju dječju glavu.

No, vrlo su očite prednosti dijeljena kreveta s djetetom. Roditelji su u blizini i mogu reagirati na svaku djetetovu potrebu, a mamama to olakšava dojenje tijekom noći. Zatim je tu i ta ljubav i blizina najdražeg bića jer svakom je roditelju odmah ljepše i sve je odmah lakše u životu. "Majka ima instinktivnu potrebu za bude blizu svoje bebe", kaže edukatorica za dojenje Cynthia Epps za Parents. Također žene koje rade i ne mogu biti blizu svog djeteta možda će imati posebnu izraženu želju da dijele krevet s djetetom. "Bebu smiruje mamina blizina i kontakt koža na kožu, a zajedničko spavanje može učvrstiti emocionalnu vezu između mame i djeteta", dalje dodaje.

Negativne strane zajedničkog spavanja

Što je s dijeljenjem kreveta sa starijom djecom za koju zajedničko spavanje ne predstavlja značajne zdravstvene rizike? Iako službeno stručnjaci ne podržavaju zajedničko spavanje roditelja i djece, naglašavaju da bi roditelji trebali biti informirani o svim prednostima i nedostacima.

Stručnjakinja za spavanje Lynelle Schneeberg iz Dječjeg medicinskog centra kaže da zajedničko spavanje može utjecati na navike spavanje djeteta te da može postati problematično iz različnih razloga.

U slučaju da roditelji uvijek spavaju s djecom, ona ne razvijaju samostalnost kod spavanja. Ako uvijek imaju roditelja prilikom uspavljivanja onda neće moći zaspati bez njega. "Djeca moraju naučiti kako zaspati bez roditelja u blizini", kaže dr. Schneeberg. Zbog ovoga se mogu razviti tjeskobna ponašanja zbog toga što žele da roditelji uvijek bude uz njih. Djeci će biti potrebno tapšanje i zadržavanje roditelja kako bi zaspala što je daleko od stvaranja dobrih navika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Roditelji također mogu patiti zbog spavanja s djecom jer su djeca često nemirni spavači. "Vidjela sam mnoge obitelji u kojima jedan roditelj, najčešće otac, stalno spava u drugoj sobi. Roditelji su često iscrpljeni zbog nemirnog dječjeg spavanja ili potreba djeteta nakon buđenja", kaže dr. Schneeberg. No, kako naglašavaju stručnjaci roditelji ne bi smjeli zanemariti ni svoj odnos. Kada djeca spavaju s roditeljima, doslovno ih odvajaju. Zajedničko spavanje ostavlja malo prostora za intimnost.

Zajedničko spavanje ipak potiče dječju samostalnost?

Postoje mnogi razlozi koji stručnjaci navode kao negative, a roditelji često ističu da odvojenim spavanjem žele potaknuti neovisnost svoje djece. No, dr. James McKenna sa Sveučilišta Notre Dame ističe da zajedničko spavanje može doprinijeti da djeca postanu neovisnija, samopouzdanija i socijalno kompetentnija.

Dr. McKenna primjećuje da je "istraživanje u koje su bila uključena djece iz Engleske pokazalo da je ona koja nikada nisu spavala u u roditeljskim krevetima vjerojatnije će se teže kontrolirati, biti manje sretna i pokazivat će veći bijes od djece kojima je bio dopušten pristup roditeljskom krevetu. "Djeca koja nisu spavala s roditeljima bila su puna strahova i ovisnija o roditeljima od djece koja su uvijek spavala u krevetima svojih roditelja", kaže dalje.

Međutim, u svojim smjernicama za sigurno spavanje, dr. McKenna naglasio da roditelji moraju znati da kreveti za odrasle nisu dizajnirani da osiguraju dovoljnu sigurnost dojenčadi i da je vrlo važno paziti na određene stvari. Primjerice, beba se nikada ne smije smjestiti u krevet ako odrasla osoba nije svjesna da je ona u krevetu. Beba nikada ne spavati sa starijom braćom i sestrama koji naravno nisu svjesni svih opasnosti. Kao što kažu stručnjaci važno da je da roditelji znaju sve informacije i da svjesno odluče što je najbolje za njihovu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.