Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Testovi za neplodnost kod muškaraca: što sve treba znati

Već duže "radite" na bebi, ali jednostavno nema pomaka?

zabrinuti par_fotolia
Budi najbolja verzija sebe.

Zasigurno se već pitate što nije u redu, grizete nokte koliko je situacija zapravo ozbiljna, što se događa s vašim tijelom, zašto ne dolazi do trudnoće, a sigurni ste u periode ovulacija. Većina parova mlađih od 35 godina u periodu od godine dana uspije zatrudnjeti, te se posjet liječniku savjetuje upravo nakon godine dana, dok kod parova starijih od 35 godina posjet liječniku se savjetuje nakon 6 mjeseci bezuspješnih pokušaja trudnoće.

Nekako već, gotovo ukorijenjeno je da se nažalost često pri nemogućnosti ostvarivanja trudnoće prstom upire u ženu, no česti su i slučajevi neplodnosti kod muškaraca. Muškarci često odbijaju prihvatiti da se u njima možda ipak skriva problem, no i potencijalno rješenje problema. Kod pojedinih takva mogućnost izaziva sram, ali i strah od pretraga o svega što će uslijediti kada jednom posjeti liječnika.

Pretrage koje obavljaju muškarci nakon posjete liječniku

Kako bi muškarac bio plodan, njegovi testisi moraju proizvesti dovoljan broj zdravih spermija. Nakon toga muškarci prelaze opći fizički pregled, analizu sjemena, razgovor s liječnikom, ispitivanje hormona te ultrazvučni pregled.

Razgovor s liječnikom i fizički pregled

Pri razgovoru s liječnikom koji je najčešće urolog, budite prije svega - iskreni. Iskrenost je važna je pomaže liječniku pri shvaćanju svega što je možda pošlo po krivu te će svakako biti važna kod donošenja završne dijagnoze. Liječnik ovdje postavlja pitanja o operacijama koje ste imali, lijekovima koje uzimate ili ste uzimali u prošlosti, životnim navikama, pušenju, konzumiranju alkohola i droga. Osim toga, važan dio razgovora biti će i onaj o vašem seksualnom životu u prošlosti, ali i onom sa sadašnjom partnericom te o eventualnim spolnim bolestima koje se imali.

Fizički pregled uključuje pregled genitalija, a nakon toga slijedi davanje sjemena na analizu.

Analiza sjemena

Liječnici provode analizu sjemena tako da utvrđuju broj spermija u uzorku, oblik, kretanje, ali i druge karakteristike. Generalno, ako u uzorku postoji veći broj spermija koji su normalna oblika, znači da je plodnost normalna. No i muškarci koji imaju manji broj spermija ili abnormalnosti u izgledu također mogu biti plodni, dok oko 15% neplodnih muškaraca ima normalan broj spermija izgledom i brojem, ali ne uspijeva ostvariti oplodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako se analiza pokaže zadovoljavajuće rezultate, liječnici ponekad zatraže i drugo ispitivanje kako bi se potvrdili rezultati. Dva zadovoljavajuća rezultata ukazuju na nepostojanje problema s plodnošću. Ako se nešto pokaže zabrinjavajućim, liječnici bi mogli zatražiti druge pretrage kako bi se utvrdio izvor problema. Ponekad, muškarci imaju "začepljenje" u testisima što se ispravlja operacijom.

Analiza hormona krvnom pretragom

Krvnom pretragom utvrđuje se razina hormona - testosterona koji kontrolira proizvodnju spermija. No, disbalans hormona kod muškaraca vrlo je rijedak i najčešće nije problem neplodnosti, te se događa kod samo 3% muškaraca.

Ultrazvučni pregled

Njime se mogu ustanoviti stanja kao što su retrogradna ejakulacija i neprohodnost ejakulacijskog voda. Kod retrogradne ejakulacije, sperma se ejakulira obnuto od gdje bi trebala, a u ovom slučaju to je mjehur. Neprohodnost ejakulacijskog voda se događa kod muškaraca kod kojih postoji blokada između testisa i penisa koja blokira prolazak spermija.

Osim toga, postoje još i antitijela na spermu gdje organizam sam napada vlastitu spermu na putu do jajašca te tako sprječava trudnoću, ali i "idiopatska neplodnost" gdje liječnici ne mogu otkriti što zapravo uzrokuje neplodnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odlazak liječniku prvi je korak prema vjerojatnom rješenju problema i saznanju što blokira put do bebice. Važno je znati da se veliki broj muškaraca suočava s istim problemom te da moguće neugodnosti ne smiju biti razlog neposjećivanja liječnika i provođenja potrebnih testiranja.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.