Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Stvar bontona

Ispeci pa reci: Pet nepromišljenih rečenica koje trudnice ne žele čuti

Čim vide trudnicu mnogima na pamet padnu neka nepotrebna pitanja. Dobacivanjem trudnici da se promijenila ili da će 'vidjeti kad dođe beba' pokazuješ nerazumijevanje, ali i čistu nepristojnost

pexels-leah-kelley-952597.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Ljudska znatiželja i nepromišljenost često prelazi granice primjerenoga. Neki kao da zaborave za bonton pa bez razmišljanja nabace neprikladan komentar. Bilo da 'furaš' frizuru koja se ne viđa svaki dan ili obožavaš otkačene stajlinge, sigurno znaš o kakvoj vrsti komentara, čuđenja i čudnih pogleda mislimo.

Image
Češće se događa

Trudnoća u tridesetima: Sve što moraš znati

Ni trudnice nisu pošteđene nepotrebnih pitanja i komentara. Iako je trudnoća sasvim normalna stvar, nekima je ona i dalje svojevrstan tabu. Pa ili ne znaju kako bi se ophodili s budućom mamom ili pak ni sami ne znaju trebaju li joj se ustati u tramvaju.

I ne samo to – čim vide trudnicu, mnogima se probudi se ljudska znatiželja pa ih odmah zanima nosi li dječaka ili djevojčicu i kako će se zvati. Čini se da im je ta informacija nekad važnija od toga kako se trudnica osjeća. A u tom trenutku takva 'zabadanja nosa' budućim mamama mogu biti jako frustrirajuće.

shimmer fallback

Stoga u nastavku izdvajamo rečenice koje nijedna trudnica ne želi čuti jer su, najjednostavnije rečeno - potpuno nepotrebne i besmislene. Isto vrijedi za pojedina pitanja. Evo o čemu se radi – imaš li iza sebe trudnoću možda si ih i ti čula nekoliko puta – i to najčešće od slučajnih prolaznika ili tek poznanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

'Izgledaš kao da ćeš se raspuknuti'

Ova rečenica dolazi u puno varijacija. Neke od njih su: 'Vau, trbuh ti je ogroman' ili 'Termin ti je sigurno svaki čas?' Neki čak trudnicu uz smijeh uvjeravaju da 'sigurno nosi blizance'. No, takve rečenice nisu ni smiješne ni simpatične. Trudnica vjerojatno i sama zna da se njeno tijelo promijenilo i da je dobila na težini pa joj ne treba netko tko sa strane tko će to iznova konstatirati. Takve izjave posebno teško padaju ženama koje pate od manjka samopouzdanja ili koje ni prije trudnoće nisu bile zadovoljne svojim tijelom. Zato budi oprezna s takvim 'šalama' – gledaj to ovako: kako bi se osjećala osoba kojoj bi iz čista mira rekla da je premršava ili predebela? Sigurno ne baš najbolje.

shimmer fallback

'Sigurna si da si trudna? Pa uopće ne izgledaš tako!'

Ovo bi trebao biti, kao, kompliment. No, to je rijetko ili nikad tako. Opet, ovaj dio rečenice sa 'sigurno' nepotreban je, a uz to trudnoće se razlikuju i ne dobiju sve žene jednako kilograma. Uz to, neke žene su za HuffPost priznale da su se zahvaljujući takvim komentarima upitale je li sve u redu s njihovom trudnoćom. Stoga je bolje ne komentirati nečiji izgled ili ga uvjeravati da bi trebala jesti za dvoje ili pak dobiti 20 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

'Sigurno imaš pune ruke posla' (trudnici s više djece)

Ovom izjavom ljudi obično žele izraziti divljenje jer trudnica to sve uspijeva SAMA. To je obično popraćeno komentarom da izgleda umorno što stavljanje soli na ranu. I ona zasigurno zna da izgleda nenaspavano ili da joj manjka vremena za sebe pa takve rečenice ne doprinose njenom psihičkom stanju. Radije je pitaj kako je ili ponudi pomoć. To će joj više značiti.

shimmer fallback

'Sigurno jedva čekaš. Jesi li uzbuđena?'

Za veliku je većinu roditelja iščekivanje prinove lijepa stvar, no treba imati na umu da mnoge žene tada prolaze kroz širok spektar emocija. Možda su zabrinute hoće li sve proći kako treba i hoće li biti dovoljno dobre, možda se trenutno osjećaju preopterećeno ili zbunjeno ili pomalo nelagodno. I sve je to u redu. Suludo je zato buduću mamu 'iz vedra neba' pitati je li uzbuđena i ignorirati sve druge emocije koje joj se možda 'motaju' po glavi. Uz to, ako neka trudnica prolazi kroz teško razdoblje (jer ima svakakvih slučajeva) i zbog toga nije uzbuđena, mogla bi se upitati je li s njom sve u redu. Požali li ti se trudnica zbog nečega nemoj ju uvjeravati da bi trebala biti SAMO i ISKLJUČIVO sretna. Isto što će u danima nakon poroda biti zbunjena i prevrtljivog raspoloženja.

shimmer fallback

'Kad beba dođe više nikada nećeš spavati u miru'

Istina je da se većina beba bude noću i da će mnogim novopečenim majkama manjka sna. No, ako je trudnica već sada neispavana, neće joj pomoći rečenice koje joj sugeriraju da će biti još gore. Buduća mama treba razumijevanje i empatiju, a ne komentare koji je uvjeravaju da je trudnoća najgora stvar u životu. Kažeš li da trudnica nema zbog čega biti umorna – a ima, posebice u trećem tromjesečju – omalovažavaš njeno trenutno stanje i pokazuješ nerazumijevanje.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.