Budi najbolja verzija sebe.
Odgoj djece

Socijalne vještine koje djeca trebaju razviti jer su važne za uspjeh

Odgoj nije uvijek lagan, i to znaju svi roditelji, no ovih 7 socijalnih vještina su važne za daljnji uspjeh djece u životu

Dobre socijalne vještine omogućuju djeci da uživaju u druženju s drugom djecom, ali da i kasnije u društvu ostvare svoje potencijale. Djeca s razvijenim socijalnim vještinama imat će velike koristi. Jedno je istraživanje pokazalo da one mogu smanjiti čak i stres kod djece u vrtiću. No, kako djeca rastu vrlo ih je važno neprestano usavršavati.

Važno je znati da ovo nisu urođene vještine, one se trebaju naučiti i ojačati trudom i vježbom. Vještine poput razumijevanja, suosjećanja, pristojnosti, slušanja samo su neke na koje roditelji trebaju obratiti pažnju.

Zašto su važne socijalne vještine?

Socijalne vještine djeci pružaju širok spektar prednosti, a povezane su s većim uspjehom u školi i boljim odnosima s vršnjacima.

Budi najbolja verzija sebe.
  • Bolje obrazovanje: Istraživači sa Sveučilišta Penn State i Duke otkrili su da će djeca koja su s pet godina bila bolja u dijeljenju, slušanju, suradnji i poštovanju imati veću vjerojatnost za odlazak na fakultet. Također je vjerojatnije da će biti zaposleni do 25. godine.
  • Veći uspjeh u životu: Dobre socijalne vještine također mogu pomoći djeci da imaju svjetliju budućnost. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Public Health, socijalne i emocionalne vještine djeteta u vrtiću mogu biti najveći prediktor uspjeha u odrasloj dobi.
  • Snažnija prijateljstva: Djeca koja imaju snažne socijalne vještine i dobre odnose s vršnjacima lakše će stvarati prijateljstva. Istraživanja su pokazala da su prijateljstva u dječjoj dobi vrlo važna za mentalni razvoj djece.

Također treba naglasiti koliko njihov nedostatak utječe na razvoj djece. Dijete može više ovisiti o tuđem mišljenju, imati poteškoće u odnosima i biti sklono zlouporabi opijata. Nepostojanje socijalnih vještina u interakciju s drugima također može stvoriti stres. Kad djeca nisu u mogućnosti učinkovito komunicirati s drugima, to se samo pogoršava.

Dobra vijest je da se socijalne vještine uče, a nikada nije prerano započeti s učenjem. Važno je da roditelji vrlo rano započnu s najosnovnijim vještinama i nastave ih s vremenom izoštravati kod djeteta. U nastavku pročitaj na koje vještine roditelji trebaju obratiti pažnju.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.