Budi najbolja verzija sebe.

Snježna kraljica: stara bajka u novom divnom ruhu podsjeća nas da dobro uvijek pobjeđuje

Od davne 1845. godine kad je objavljena, Snježna je kraljica doživjela velik broj kazališnih i filmskih adaptacija kao i bezbroj reizdanja, slikovnica i animiranih filmova.

Budi najbolja verzija sebe.

No, Andersenova aktualnost ne jenjava ni u 21. stoljeću kad su, u moru sličnih suvremenih crtića, klasične bajke djeci pravo otkriće. Kvalitetna priča ispričana modernim jezikom animiranog filma oduševit će klince.

Djevojčica Irma bila je drugačija od ostale djece i zbog toga su joj se izrugivali i prozivali je vješticom. Ogorčena takvim ponašanjem Irma je bacila kletvu na svoju zemlju i zaledila sve one koji su joj se ikada narugali. Ohola i željna apsolutne vlasti, stvorila je svoje snježno kraljevstvo. Plan su joj pak pokvarili dječak Kai i njegova sestra Gerda čiji je otac tvorac magičnog zrcala, najveće kraljičine prijetnje. Kraljica otima dječaka ni ne sluteći da je Gerda krenula na put kako bi se suočila s njom i spasila mu život.

Jedna od najčitanijih Andersenovih bajki ponovno je animirana i to u studiju ruskih umjetnika. Svevremena priča o borbi dobra i zla još uvijek nije nimalo izlizana i moglo bi se reći da je svojom slojevitom radnjom s naglaskom na pouku, modernija od mnogih suvremenih crtića koji se nerijetko predaju površnosti.

Budi najbolja verzija sebe.

U potrazi za Kaiom, Gerda susreće zanimljivog trola koji baš kao i Olaf u Snježnom kraljevstvu, Pingvini u Madagaskaru i Malci u filmu o Gruu, preuzima ulogu humorističnog pratitelja glavnih junaka te iz svoje perspektive komentira radnju.

Zanimljivi detalji, legende o trolovima i životna priča Snježne kraljice otkrivaju se na mahove. Svaki od likova koje Gerda susreće upoznaje ju s nekim novim detaljem koji će je odvesti na pravi put. Također, svaki novi susret donosi zasebnu pričicu unutar samog crtića pa je djetetova pažnja okupirana u svakoj minuti.

Likovi, a poglavito Gerda, snažni su i neustrašivi, a crtić je topao i vrlo poučan.

Naša ocjena: 5/5

Budi najbolja verzija sebe.

Dob: 6+

Glasovi: Željko Duvnjak, Nina Kraljić, Jasna Bilušić, Ivan Glowatzky
Trajanje: 76 minuta

Crtić se prikazuje u 2D i 3D formatu

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.