Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Šeprtljav, ali pristojan, medo Paddington uči djecu kako se odnositi prema sebi i drugima

Na Badnju večer davne 1956. Michael Bond šetao je Londonom i u izlogu pored željezničke stanice Paddington spazio posljednjeg medvjedića koji je ostao na polici.

51f64a72c59db
Budi najbolja verzija sebe.

Trenutak pred zatvaranje, ušao je i kupio ga za svoju suprugu. Medo ga je toliko inspirirao da je u sljedećih deset dana napisao priču o njemu. Uslijedili su nastavci, crtani serijali, plišane igračke, a priča o nespretnom medvjediću iz dalekog Perua osvojila je svijet.

Iako šeprtljav, Paddington je dobar i pristojan medo koji mlađoj djeci pruža primjer kako se ponašati i odnositi prema drugima kao i prema samome sebi.

Paddington je medvjedić koji iz dalekog i mračnog Perua stiže u London nakon što njegova teta i skrbnica odlazi u starački dom za medvjede. Medo je danima putovao u paketu i živio od marmelade koju obožava.

Na stanici ga pronalazi gospodin Brown kojemu za oko zapinje ceduljica oko Paddingtonova vrata: „Molim vas pobrinite se za ovog medvjedića“.

Obitelj Brown udomljuje Paddingtona i pomaže mu u privikavanju na novu zemlju. Medvjedić je vrlo dobar i često u pokušajima da nekome olakša ili pomogne, upada u još veće probleme. Nespretan je i teško se snalazi u prostoru, ali je pristojan i svima se obraća s poštovanjem. Odrasle oslovljava s „gospođa“ i „gospodin“ i upravo je njegov dobar odgoj razlog zašto ga obitelj Brown, unatoč nezgodama, zadržava i prihvaća kao člana obitelji.

Priča o Paddingtonu prevedena je na više od 30 jezika, između ostalog i na hrvatski, a napisano je i nekoliko nastavaka, zasebnih priča s istim likovima. Snimljene su i crtane serije koje se mogu pogledati na YouTubeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Medo Paddington ima i svoju web stranicu www.paddingtonbear.com koja svakodnevno nudi razne aktivnosti, bojanke i nagradne igre za klince iz svih zemalja. Primjer, od djece se traži da izmisle recept za najukusniji sendvič koji bi medo Paddington jeo ili da odaberu odjeću koju će nositi na rođendansku proslavu. Nagrade su knjige, igračke i drugi sadržaji s likom Paddingtona.

Dob: 3+
Ocjena: 5/5

Napisao: Michael Bond
Ilustracije: R.W. Alley
Izdavač: Znanje
Cijena: oko 50 kn

(Foto: www.znanje.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.