Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Prva menstruacija nakon poroda i što očekivati

Nakon poroda mnoge žene iščekuju da vide kako će se nadalje odvijati njihov menstrualni ciklus.

menstruacija_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Prva menstruacija nakon poroda ovisi o nekoliko faktora i veoma je individualno vrijeme njezina pojavljivanja.

Mnogi liječnici ističu kako i njen povratak uvelike ovisi i o tome doji li žena ili ne. Uz to, mnoge se žene njenom pojavom iznenade, uvidjevši kako nije riječ o menstruaciji na kakvu su navikle prije trudnoće.

Prva menstruacija i kada ju očekivati?

Nakon poroda, prva se menstruacija obično pojavljuje nakon šest do osam tjedana, u slučaju da žena ne doji. Kod dojenja je, međutim, ponešto drugačija situacija. Gotovo je nemoguće procijeniti kada će se ona u tom slučaju pojaviti. Neke žene menstruaciju neće dobiti tijekom cijelog perioda dojenja, dok će se drugima ista vratiti nakon svega nekoliko mjeseci. Ovdje je pravilo da pravila – nema, ističu liječnici.

Drugačije iskustvo

Prva menstruacija nakon poroda za svaku će ženu biti sasvim novo iskustvo. Ona će se razlikovati od svega na što je žena naviknula prije trudnoće. Njeno tijelo se sada još jednom mora priviknuti na novo stanje – vraćanje na ono kako je bilo prije same trudnoće. Upravo zato će mnoge nove majke iskusiti pojave poput neuobičajeno jakih ili slabijih grčeva nego inače, pojačanog krvarenja, pojave manjih krvnih ugrušaka ili pak neujednačenog krvarenja. S vremenom će i ove pojave lagano nestajati, a menstrualni ciklus vratiti u stanje kakvo je bilo prije trudnoće.

Liječnici upozoravaju kako se ponekad krvarenje koje može biti povezano i s komplikacijama nakon poroda lako može zamijeniti za pojavu menstruacije. Liječnički savjet biste trebali potražiti u slučaju da je krvarenje popraćeno povišenom temperaturom, ako traje dulje od sedam dana bez prestanka, kada koristite više od jednog tampona ili uloška u jednom satu, ili kada osjećate probadajuću bol koja je drugačija od uobičajenih menstrualnih grčeva.

Dojenje i menstruacija

Na pojavu prve menstruacije nakon poroda najviše utječe upravo dojenje. Dojenje može „odgoditi“ pojavu menstruacije na šest ili više mjeseci. To se događa zbog hormona koji služe za stvaranje mlijeka. Ti hormoni potiskuju reproduktivne, te zaustavljaju menstruaciju. Međutim, što manje dojite, šanse za skori povratak su veće. U slučaju da dijete prespava cijelu noć bez dojenja, ili ste pak uveli neki oblik dohrane, velike su šanse da će vam ulošci i tamponi zatrebati imanje od pola godine nakon poroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budući da dojenje odgađa menstruaciju, logično je da će majke koje ne doje njen povratak iskusiti nešto ranije. To se obično događa između prvog i trećeg mjeseca nakon poroda. U slučaju da ne dojite, a menstruacija se nije pojavila više od tri mjeseca nakon poroda, poželjno je obratiti se liječniku.

Iako su brojni liječnici i ginekolozi naveli ove vremenske okvire za povratak menstruacije, jasnih pravila ipak nema. Jedino o čemu njen povratak ovisi jest upravo ženino tijelo koje se individualno prilagođava novom stanju.

Ovulacija

Iako se prva menstruacija još nije pojavila, to ne znači da ne možete ponovno ostati trudnu u veoma kratkom periodu nakon poroda. Jajnik će prvo zrelo jajašce osloboditi prije pojave prve menstruacije. Ovime će započeti proces ovulacije tijekom kojeg žena može ostati trudna i prije povratka menstruacije. Menstrualni ciklus također će biti neredovit prvih mjeseci, te će proces ovulacije često biti teško pratiti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.