Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Roditeljske metode

Povodac ili remen za manju djecu: Je li to ok ili nikako ne?

Posljednjih godina možemo vidjeti kako roditelji svoju djecu vode na povodcu, odnosno remenju tijekom šetnje ili igranja. Uglavnom, riječ je o tek prohodaloj djeci i oni koji je koriste objašnjavaju da je to sigurnost da dijete neće 'odjuriti' gdje ne smije. No stručnjaci imaju svoje mišljenje o tom neobičnom predmetu koji je kod nekih ljudi, postao dio odgoja

profimedia-0001670965.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Svaki roditelj prošao je kroz različite situacije s djecom u kojima je doživio najveći strah u svom životu. Bolest i rizične situacije su najgora noćna mora svakog roditelja, a kada su djeca manja onda je to strah da će dijete odjednom odjuriti na cestu i slično.

Image
Rasprava koja traje

Nakit i djeca: Probušiti bebi uši ili treba pričekati da odraste?

Dijete mirno hoda uz roditelja, možda ga čak drži za ruku, a onda odjednom vidi nešto zanimljivo poput lopte i odjuri na cestu. S obzirom na to da roditelji manje djece često doživljavaju ovakve strahove i stresove vrlo je jasno zašto su se neki roditelji odlučili za povodac odnosno remen za djecu. Međutim nekim roditeljima ova ideja je potpuno odbojna jer dijete izgleda kao pas kojeg vode u šetnju. Mišljenja su različita, a svatko ima svoje argumente i stoji iza njih. Je li ova pomoć dobra i sigurna za dijete? Stručnjaci su objasnili može li povodac za djecu stvoriti ozljede, ali i kako može utjecati na dijete, a što sve kažu možeš pročitati u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Je li dijete sigurnije?

Ako si jedna od roditelja koja koristi povodac kako bi se osjećala bolje, a dijete bilo sigurnije onda za početak donosimo dobru vijest. Nema podataka koji pokazuju da je sam povodac kod djece uzrokovao ozljede. Američka komisija za sigurnost proizvoda nije kod ovog proizvoda uočila puno ozljeda kod djece, piše Goodhousekeepig. "Nismo uočili ozljede od ovog proizvoda. No on ne može zamijeniti pravilnu brigu za djece i blizinu odrasle osobe", objašnjava dalje pedijatar Ray Kleposki.

shimmer fallback

Ovaj posljednji dio je najvažniji. Iako povodac ne uzrokuje ozljede, ne znači da ih sprječava. "Nemamo podataka o ozljedama koje se povezuju s povodcem, ali nam također nedostaje podataka o tome zašto ih roditelji koriste i koje su njegove dobrobiti", objasnio je Benjamin Hoffman iz Američke akademije za pedijatriju te rekao da misli da ih roditelji ne bi trebali koristiti.

"Kao pedijatar nisam sretan kada vidim roditelja koji vode dijete na povodcu. Imam troje djece i znam koliko djeca mogu biti brza i nepredvidiva, a što se tiče ozljeda puno sam zabrinutiji zbog zaplitanja ili gušenja", dalje je objasnio Hoffman. "Također roditelj može povući povodac, a dijete može naglo pasti i zbog toga se mogu dogoditi ozljede glave ili udova. Kao pedijatar nikada ne bih preporučio povodac nego bih dijete radije stavio u kolica", rekao je dalje.

Što kažu psiholozi?

Prema psihologinji dr. Jennifer Hartstein ovo je možda jednostavniji način hodanja za roditelje, ali može biti jako zbunjujuće za dijete. S njom se slaže i dr. Susan Newman i dodaje. "Za mene je ovo tretiranje djeteta poput psa ili neke druge životinje. Posao roditelja je da utvrdi pravila ponašanja, a ovako izgleda da roditelj ne može kontrolirati dijete." Prema njoj, ovdje se ne radi samo o lošim osjećajima nego općenito o roditeljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Stavljanje dijeteta na povodac će roditeljima dati više slobode, ali treba li im slobodna ruka kako bi mogli gledati u mobitel? Kako roditelji mogu bolje paziti na svoju djecu? Odgovor je vrlo jednostavan. Trebaju raditi svoj roditeljski posao", objašnjava psihologinja Peggy Drexler za Purewow.com.

No s druge strane roditelji koriste sve metode kako bi olakšali svakodnevicu s djecom i svaki roditelj treba odlučiti što je najbolje za njegovu djecu. No uvijek je važno prije korištenja ovakvih i sličnih proizvoda pročitati upute proizvođača, ali i saznati što kažu stručnjaci.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.