Budi najbolja verzija sebe.

Povezanost s tatom bitno utječe na razvoj djeteta

Teorija kako bi se isključivo žene trebale „baviti“ djecom, dok je uloga muškaraca da uzdržavaju svoju obitelj, danas je već nekako zastarjela.

Budi najbolja verzija sebe.

Podjela posla ideal je kojem teže mnoge obitelji, no još uvijek je zastupljenija upravo situacija navedena na početku. Određena društvena stigmatizacija i dalje postoji, posebno kada su u pitanju muškarci koji ostaju doma s djecom dok žene svakodnevno odlaze na posao. Međutim, više je istraživanja pokazalo kako tate koji više vremena provode sa svojom djecom na taj način itekako pozitivno utječu na njihov razvoj.

Žene su nježnije i imaju urođene majčinske instinkte, argument je koji se često može čuti kada se „potegne“ pitanje toga tko bi više vremena trebao provoditi s mališanima. Međutim, zajedničko vrijeme s ocem ima brojne beneficije koje je teško drugačije nadoknaditi.

Tate i mališani – kombinacija za dugoročnu uspješnost

Tate utjecaj na razvoj mališana imaju od samog rođenja, iako se često zaključuje kako su isključivo majke bitne u prvim danima života djeteta. Međutim, od prvog dana veliku ulogu imaju i očevi. Jedna je studija pokazala kako uključenost oca u djetetov svakodnevni život dugoročno znači i uspješnijeg mališana!

Budi najbolja verzija sebe.

Emocionalna stabilnost, samopouzdanje u novim situacijama te želja za znanjem samo su neke značajke koje su prilikom istraživanja bile izraženije kod djece u čiji su odgoj očevi bili aktivno uključeni. Kako rastu, također su društvenija, lakše se snalaze u školskim obvezama i gradivu, te do treće godine života razviju IQ viši od prosjeka.

Kod djevojčica također je primijećeno veće samopouzdanje u pubertetskim godinama, dok dječaci tijekom mladosti pokazuju znatno manje agresivnosti i impulzivnosti.

Kvalitetno provođenje vremena

Ključ za uspjeh na ovom području su svakodnevne zajedničke aktivnosti. Iako mnogi zaposleni očevi jednostavno ne mogu pronaći nekoliko sati dnevno za aktivno druženje s mališanom, stručnjaci navode kako to nije niti neophodno. Zajednički obroci, gledanje televizije, te kratak razgovor o tome što su tijekom dana doživjeli biti će dovoljni da se dijete poveže s ocem.

Očevo društvo ipak se razlikuje od majčinog. Majke i očevi u kućanstvu imaju ponešto drugačiju ulogu, međutim one su savršeno komplementarne. Dok majke potiču sigurnost i oprez, očevi kroz igru i svakodnevne aktivnosti uče mališane samostalnosti, postignućima te osjećaju ponosa. Oba su pristupa prijeko potrebna, te će s vremenom rezultirati uspješnim i emocionalno inteligentnim djetetom.

Budi najbolja verzija sebe.

Poticanje očeva na socijalizaciju

U mnogim se obiteljima očevi veoma brzo nakon rođenja djeteta jednostavno „povuku“, prepuštajući aktivnosti vezane za odgoj majkama. Često se kontakt oca i djeteta svodi tek na „dadiljanje“. Psiholozi ističu kako bi žene trebale aktivno poticati muškarce na provođenje vremena s djecom. S jedne strane, očevima će to pokazati kako žene imaju potpuno povjerenje u njih, i s vremenom će razviti naviku provođenja samostalnog vremena s mališanom. Upravo u ukazivanju povjerenja krije se i jedna stavka koja je veoma bitna za održavanje svakog braka.

Različit pristup oca i majke zapravo će dijete već od malih nogu učiti kako da se ponaša u različitim situacijama. Na privatnom ali i poslovnom planu to će jednog dana značiti lakše istupanje iz svoje „zone ugode“, a to je korak koji često može donijeti itekako pozitivne rezultate na ovim životnim poljima.

Ravnomjerna podjela „poslova“ oko brige za mališana u obitelji, stoga je nešto na što se danas ne bi smjelo gledati kroz prizmu zastarjelih društvenih običaja. Ona bi trebala biti promatrana kao nešto što će mališanu, ali i samim roditeljima, dugoročno donijeti isključivo pozitivne stvari i promjene.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.