Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Potencijalno opasne situacije u kuhinji! Kako ih izbjeći?

Svi znamo da su djeca po prirodi znatiželjna i obožavaju istraživati kada im se ukaže prilika za to.

child  trying to turn on stove
Budi najbolja verzija sebe.

Prema statistikama, najčešće stradavaju manja djeca dok se odrastanjem uvelike smanjuje postotak ozljeda u kućanstvu. Oko 2 milijuna djece godišnje zadobije neki oblik ozljeda u vlastitom domu. No, pozitivno je to što se većina takvih nezgoda može spriječiti prilagođavanjem prostora u kojem borave, njihovom uzrastu.

Jedno od potencijalno najopasnih mjesta u kućanstvu je kuhinja u koju voli zaviriti svaki mališan. Ladice u kojima se nalazi bezbroj oštrih predmeta, tipke koje svijetle, vatra na štednjaku, "poslastica" su za svakog klinca.

Djeca se u kuhinji vrlo lako mogu ozlijediti i sve što im je nadohvat ruke oni uzimaju, stavljaju u usta ili bace na pod, stoga uvijek budite oprezni kad je dijete u blizini kuhinje i pokušajte mu objasniti što smije, a što ne smije dirati.

U svakom slučaju, kada se radi o sigurnosti najmlađih u domu, potrebno je na vrijeme poduzeti sve mjere opreza. Djeca mogu biti vrlo dosjetljiva kad ih nešto zanima i kad je potencijalno opasno.

Zaključajte ladice

Ladice su najveći magnet za djecu, pogotovo ako su klizne. U trgovinama možete kupiti “ključeve” za ladice, većina njih je samoljepljiva pa ih samo skinete kad dijete odraste. Ako nemate zaštitu na ladicama, držite oštre predmete, u ormarima ili ladicama koje djeca ne mogu otvoriti.

Struji struja

Još uvijek nije znanstveno dokazano zašto djeca vole gurati prste u struju, ali zato prema statistikama, 85 posto svih ozljeda vezano uz struju koji uključuju mališane od jedne do četiri godine povezane su s guranjem prstiju u utičnicu. To se može vrlo lako riješiti tako da se stavi zaštita na utičnicu ili poklopce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kemija van dohvata

Razne vrste kemikalija i sredstva za čišćenje treba držati van dohvata dječjih ručica. To vrijedi i za alkohol. Pospremite rakije, vina i ostala alkoholna pića u ormar do kojeg dijete ne može doći.

Pazi, pec-pec

Ako djeca nešto vole, onda je to, igrati se oko štednjaka i perilice za suđe. I na pćenice i na perilice trebalo bi staviti zaštitu. Isto tako, vruće stvari poput lonaca i tava trebalo bi okrenuti na način da drške budu prema zidu, u slučaju da ih mališan želi potegnuti.

Stol i stolice što dalje

Maknite stol i stolice što dalje od radne plohe ili štednjaka kako se dijete ne bi penjalo. Razmislite i o tome da neko vrijeme ne koristite stolnjak, jer se djeca njime vole igrati, pa bi na sebe mogli povući vruću hranu.

Magneti, slatki i opasni

Zasigurno na vašem hladnjaku postoji barem jedan magnet s nekog putovanja, no nikako nemojte stavljati male magnete jer postoji opasnost od gušenja. Šibice i upaljače također držite podalje od male djece, po mogućnosti u visokim ormarićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.