Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pir - žitarica pogodna za dohranu mališana

Žitarice danas spadaju u vrstu hrane koja je iznimno cijenjena zbog svoje blagodati na organizam. Snižavanje rizika od raka i srčanih oboljenja samo su neke od prednosti ove skupine hrane.

pir_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Jedna od žitarica koja u posljednje vrijeme postaje sve popularnija u raznim oblicima je i pir.

Pir i stimulacija organizma

Većina žitarica cijenjena je od strane nutricionista zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže, ali i zastupljenosti izrazito malog postotka masnoća. Pir također nije iznimka. Riječ je o žitarici koja izgledom nalikuje pšenici s malo većim zrnima. Lako je probavljiva i bogata skupinom ugljikohidrata koja je zaslužna za normalno zgrušavanje krvi, a također stimulira i imunološki sustav cjelokupnog organizma.

Pir je i jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica. Njegov je učinak prepoznat i u liječenju kožnih promjena i alergija, reumatskih oboljenja, dijabetesa, te probavnih smetnji. Sadrži slabiji oblik glutena zbog čega ga dobro podnose i osobe koje pate od celijakije, odnosno intolerancije na gluten. Pogodan je i za dječju prehranu jer je lako probavljiv, te se često koristi kao prva žitarica u dohrani mališana.

Dječja prehrana

Jedan od temelja zdrave dječje prehrane upravo su žitarice. S njima mnoge majke često započinju i proces dohrane mališana, a nije teško zaključiti zašto. Kompleksni ugljikohidrati, vlakna, vitamini B skupine te bjelančevine samo su neki nutrijenti koji žitarice čine nezamjenjivim namirnicama u procesu rasta i razvoja.

Međutim, nisu sve žitarice jednako sigurne za fazu dohrane. Stručnjaci preporučaju kako je najbolje krenuti od žitarica poput riže i kukuruza, a u ovu skupinu spada i pir. Ova namirnica poznata je i po tome što je rizik od pojave alergije na nju izrazito malen, te je i više nego pogodna za mališane.

Kuhanje pira u zrnu za upotrebu u dječjim kašicama ne razlikuje se od kuhanja ostalih vrsta žitarica. Pir je potrebno nekoliko puta isprati u hladnoj vodi te ga zatim namakati minimalno šest sati. Nakon toga možete započeti proces kuhanja. Vodu u kojoj se namakao pustiti da zavrije, poklopiti lonac i na umjerenoj vatri kuhati otprilike sat vremena, dok ne omekša. Nakon toga pustiti zrna da malo odstoje i eventualno još malo nabubre, te ih procijediti i umiješati u kašice koje inače pripremate mališanu. Zbog neutralnog okusa moguće ga je kombinirati s voćem i povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pirovo mlijeko

Osobe koje ne podnose laktozu, danas na tržištu mogu pronaći zaista velik broj zamjena za mliječne proizvode. Mlijeko od pira nije iznimka i također je odlična alternativa kravljem mlijeku.

Obično, kravlje mlijeko, nije preporučljivo uvoditi u djetetovu prehranu prije navršene prve godine života, budući da je teže probavljivo i sadrži visoku razinu zasićenih masnih kiselina. S druge strane, udio vitamina D, željeza, joda i omega-3 masnih kiselina je veoma malen. Mlijeko od pira, kao i ostala biljna mlijeka poput sojinog, rižinog, ili zobenog, bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Upravo to, uz nisku razinu glutena, čini pir u bilo kojem obliku idealnom namirnicom u dohrani djeteta.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.