Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Ostavi malo vremena i za sebe

Ostavi malo vremena i za sebe
Budi najbolja verzija sebe.

Majke se u današnjem svijetu suočavaju sa mnogim izazovima. Nose odgovornost za mnogo uloga. Kroz te uloge, nalazimo se u različitim odnosima sa ljudima oko sebe. Ponekad moramo odlučiti između karijere i obitelji ili se nađemo u konfliktnim situacijama zbog raznih poslova koje obavljamo. Upravo zbog toga još nam je teže odgovoriti na pitanje ”Tko sam ja?”.

Još nam je teže, jer kao majke vidimo tu malu osobu koja nas gleda svojim nevinim pogledom punim povjerenja, majčino sve na svijetu. Pomažemo svojim poljupcem da prstić prestane bubati, tjeramo čudovišta ispod kreveta i umirjemo dijete kad ima noćnu moru. Svaka majka ima tu dužnost i nosi je sa sobom gdje god da ide. To je najljepša uloga, briga za tu prekrasnu malu osobu, koja uvijek prati svaku majku. Iako uživamo u majčinstvu, trebamo zapamtiti da je uloga majke samo jedan dio nas i što bolje znamo tko smo u stvarnosti, to smo bolji primjer svojoj djeci da vode uravnotežen život.

Kao majka, borila sam se da otkrijem svoj identitet. Majka sam, žena, kćer, poduzetnica, sestra, prijateljica… ali tko sam ja zapravo? Vrlo se lako poistovjetiti sa time što radiš i što značiš drugima. Kako preuzimamo različite uloge, naš se identitet zamagljuje. Teže je odrediti razlike. Tko sam ako nisam Ivanina mama ili Nikolina žena?

Tko si ti? Žena, majka, radnica – sve su to dijelovi nas samih, ali oni nas ne određuju. Samo mi same možemo odrediti tko smo. Kada smo samo žene? Žene sa svojim vrijednostima, idejama i stavovima, žene koje mogu prigrliti svoje različite uloge u životu, ali ipak i zadržati dio samo za sebe.

Vrlo je važno da žene mogu same odrediti tko su, to im daje priliku da se razvijaju kao žene. Da prepoznaju kada treba prestati igrati razne uloge koje su im namijenjene i uzeti si vrijeme za uživanje.

Problem je u tome da imamo previše različitih uloga i prestanemo se promatrati odvojeno od tih uloga. Prestanemo odvajati vrijeme za sebe jer previše dajemo ljudima oko sebe. Da li vam ovo zvuči poznato? Da li ste i vi izgubili svoj identitet u raznim dužnostima koje svakodnevno obavljate? Kako u tome svemu vidite sebe?

Evo nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći u pronalaženju sebe:

Da li barem sat vremena dnevno radite stvari koje želite raditi? (čitanje, bavljenje hobijem, gledanje omiljenog programa i sl.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kad bi se trebali opisati da li počinjete sa “Volim…” ili “ja sam žena koja vjeruje/želi..”? ili kažete ”ja sam majka…” ili “ja sam medicinska sestra…”?

Da li možete reći “ne” stvarima koje vas ometaju u onom što želite raditi? Ili u onom za što nemate vremena?

Da li osjećate da vam je život u ravnoteži? To znači da imate dovoljno vremena da se bavite i svojim interesima, a ne samo interesima svoje djece ili muža?

Da li mislite da odvajate istu količinu vremena za sebe kao i za druge?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako ste odgovorili sa “ne” na bilo koje od ovih pitanja, vrijeme je da se posvetite malo sebi. Ne samo da se trebate prestati određivati po tome što radite, već trebate provesti nešto vremena upoznavajući sebe.

Evo nekoliko savjeta kako ćete probuditi zaboravljenu ženu u sebi.

Pronađite vremena za svoje interese. Glavni problem sa određivanjem sebe po tome što radiš, jest da svoje vrijeme trošiš na druge. Napravi nešto što si oduvijek željela; upiši tečaj, učlani se u udrugu, bilo što, glavno je da uživaš. I prije svega, uzmi si malo vremena za sebe!
Često reci “NE”!
Samo zato što imaš različite uloge, ne znači da moraš svima udovoljiti. Probaj prepoznati kada drugi sami mogu nešto napraviti za sebe. Nemoj dozvoliti da te iskorištavaju! Zapamti da i drugi imaju koristi kad nauče kako napraviti nešto za sebe, kao i ti.

Pobrini se da imaš dovoljno slobodnog vremena! Isto kao i kod redovnog posla, u određeno vrijeme završavaš sa obavezama. Nemoj raditi do trenutka kad trebaš otići na spavanje. Daj si vremena da se opustiš i odmoriš. Pričekaj dok djeca ne odu u krevet i onda si pripremi toplu, pjenušavu kupku. Opusti se uz dobru knjigu. Meditiraj ili vježbaj jogu. Radi ono što te opušta. Potrebno ti je vrijeme za sebe kako bi zadržala ravnotežu. Zbog svojih brojnih uloga, većinu vremena si zauzeta, a trebaš imati vremena za opuštanje! Bez toga ćeš se “istrošiti”. Zamisli da sa bankovnog računa samo podižeš novac, bez da polažeš nešto -  ubrzo ćeš ostati bez sredstava na računu. Uzmi si vremena da povratiš vitalnost. 

Otkrila sam da sam očuvanjem svog identiteta bolja majka, žena, kćer, poduzetnica i prijateljica. To održava ravnotežu u mom životu jer znam da iako imam različite uloge za ljude oko sebe, još uvijek znam što značim sama sebi.

(T.R.)

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.