Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Od Mije do Luke

Hrvati obožavaju talijanska imena za djecu - ovo su neka od najpopularnijih

Zvučna i lijepa, ova su se talijanska imena već "udomaćila" i kod nas, a mi smo izdvojile neka od najljepših

talijanska-imena.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Dati ime svom novorođenom djetetu za roditelje može biti težak zadatak, ali je unatoč tome jedan od najslađih zadataka. Ime je to koje će dijete nositi cijelog života i zato je važno da ima neko značenje i bude posebno. Svako ime nosi neko značenje, a postoje neka imena koja su posebna po tome što su popularna u nekoliko različitih zemalja i kultura.

Image
Imendanski kalendar

Iz katoličkog kalendara: 10 imena za djevojčice i dječake koja odišu posebnošću

Tako, primjerice, postoje neka talijanska imena koja su se i kod nas već "udomaćila", a sve više naše djece nosi upravo ova imena. Ta su imena itekako zvučna i lijepa, baš kao i talijanski jezik, a u sebi kriju predivna značenja pa s njima sigurno ne možeš pogriješiti. Od Mije do Luke, izdvojile smo neka talijanska imena za djevojčice i dječake koja su česta i kod nas.

shimmer fallback

Talijanska imena za djecu koja vole i Hrvati

Andrea - Andrea je žensko, ali i muško ime izvedeno iz imena Andreja, a dolazi od grčke riječi "andreas", što znači hrabar. U Italiji ovo je često ime ponajprije za dječake, a mi ga dajemo djevojčicama.

Mateo - Ime Mateo vrlo je popularno ime za dječake u Italiji, ali i kod nas. Ime je hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena "Mattitjah", a njegovo značenje je dar od Boga.

Ariana - Ime popularno u Italiji, ali i šire, Ariana je grčkog podrijetla. Postoji nekoliko oblika ovog imena, a ime potječe od muškog imena Arian koje dolazi od latinskog "Arianus", izvedene od grčke riječi "Areios" što znači junački i ratoboran.

Leonardo - Popularno u Italiji i Španjolskoj, ime Leonardo znači "hrabri lav", a počelo se koristiti diljem svijeta, ponajprije zahvaljujući talijanskom renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju i glumcu Leonardu DiCapiju. Skraćena, a također popularna verzija ovog imena je Leo, odnosno Lea za djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Anita - Anita je verzija imena Ana, a znači milost i zahvalnost. Ime Anita razvilo se od španjolske verzije imena Ana, a vrlo je popularno u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Skandinaviji.

Adrian - Ime Adrian jedno je od češćih imena u Hrvatskoj i Italiji i to je muško ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od grada Hadriji, odnosno od latinske riječi "Adrianus", što znači jadranski.

Mia - Ime Mia godinama je na listama najpopularnijih imena u Hrvatskoj. Mia na talijanskom znači moja, ali je i umanjenica za ime Maria. Osim toga, Mia je i hebrejskog porijekla, a znači snažna kao koplje.

Franko - Franko je muško ime, u Hrvatskoj uglavnom hrvatsko, ali i talijansko, te je jedno od češćih imena u Hrvatskoj. Ime je izvedeno od germanske riječi "frei", što znači slobodan. Jednako popularna je i ženska inačica ovog imena - Franka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Elena - Ime Elena jako je popularno u Španjolskoj i Italiji, ali i kod nas. Potječe iz Grčke i znači sjaj i blistavost, kao i jarko i sjajno svjetlo.

Luka - Luka (na talijanskom Luca) jedno je od najpopularnijih imena za dječake u Hrvatskoj, a osim što je Luka jedan od evanđelista u Bibliji, ovo ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači svjetlost, oganj, život.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.