Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Najčešće bolesti genitalnog područja kod beba i djece

Kod beba posebno je važna svakodnevna higijena pelenskog područja.

beba u pelenama_fotolia
Budi najbolja verzija sebe.

Kod pojedinih beba u prvim mjesecima života ili godini, razviju se bolesti genitalnog područja koje je potrebno na vrijeme liječiti. Riječ je o bolestima čije stanje je uglavnom privremeno, no svakako zahtijevaju tretman ili liječenje, dok kod nekih bolesti liječenje je dugotrajnije i nadilazi "pelenski period" života.

Najčešće bolesti genitalnog područja kod dječaka:

1.) Nespušteni testisi

Testisi se kod dječaka spuštaju iz trbušne šupljine netom prije rođenja u mošnje ili skrotum. Ponekad se jedan, ili oba testisa pravilno ne spuste prije rođenja, a to stanje naziva se kriptorhizma odnosno nespušteni testisi.

Otprilike 5% dječaka rađa se s ovom dijagnozom koja se vrlo lako utvrđuje na prvom pregledu odmah po rođenju.

Ponekad se događa da se beba rodi s pravilno spuštenim testisima, no u određenom vremenskom periodu (u prvim 10 godina života), testisi se "premjeste" u trbušnu šupljinu. To se ponekad događa kad je dječacima hladno i ne predstavlja preveliki problem dokle se sami od sebe vraćaju na mjesto.

Koja je procedura pri liječenju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U većini slučajeva, nije potreban liječnički tretman i testisi se spuštaju tijekom prvih šest mjeseci života. No, ponekad potrebna je operacija, koja se najčešće izvodi između šest mjeseci i dvije godine života djeteta kako bi se izbjegli problemi s plodnošću u kasnijim godinama.

2. Hipospadija

Hipospadija je prirođeni poremećaj razvoja muškog spolno-mokraćnog sustava kod koje se vanjski otvor mokraćne cijevi ne nalazi na vrhu penisa, već na donjoj strani penisa, a penis može biti i savijen.

Ovaj poremećaj dijagnosticira se odmah po rođenju. Uzrok nastanka najčešće nije poznat, no smatra se nasljednim stanjem koje obično preskače po nekoliko generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se liječi?

Obično se liječi operacijom u prve dvije godine života dječaka te ne predviđa nikakve kasnije probleme kod seksualne funkcije.

3. Preponska kila (hernija)

Javlja se kao kvržica u području prepona, a javlja se kada tkivo, najčešće dio crijeva ili trbušne šupljine viri kroz slabe točke trbušnih mišića. Moguća je i kod djevojčica, ali znatno češća kod dječaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se liječi?

Ovisno o stanju, liječnici ostavljaju preponsku kilu kako bi se samoizlječila ili je ručno pokušavaju vratiti u trbušnu šupljinu. No, u nekim slučajevima to se ne dogodi i potreban je operacijski zahvat.

4. Hidrokela

Hidrokela je nakupina tekućine oko jednog ili oba testisa. Ako nastane kod novorođenčeta znači da se vrećica koja okružuje testise nije ispravno zatvorila nakon rođenja te "propušta" tekućinu. Kod hidrokele, područje mošnji je obično natečeno ili crveno te može biti i bolno na dodir. Ponekad se povezuje i pojavljuje kada i preponska kila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se liječi?

Najčešće nestaje samostalno u prvoj godini života bebe jer tijelo postepeno apsorbira tekućinu. Ako se to ne dogodi, ili postane još veća, tada je potreban operativan zahvat.

5. Balanitis

Odnosi se na upalu vrha glavića penisa. Simptomi uključuju crvenilo, oteklinu, neobičan miris i bol. Može se pojaviti i kod obrezanih i ne obrezanih dječaka, a najčešće nastaje kao posljedica jakog pelenskog osipa, ali i kao posljedica previše ili premalo higijene u području.

Kako se liječi?

Liječi se uglavnom kupanjem i ispiranjem glavića penisa u toploj vodi te korištenjem anti-upalne kreme koju propisuje liječnik. Najčešće nakon korištenja krema te ispiranja, upala nestaje kroz tjedan dana. Ako se upala nastavi, uglavnom se preporučuje obrezivanje (ako dječak već nije obrezan).

Najčešće bolesti genitalnog područja kod djevojčica:

1. Labijalna fuzija

Ponekad labija (unutarnja usne vagine) postane "zalijepljena" tankom membranom. Nije učestalo da se beba rodi s ovim stanjem, već se najčešće događa u prve dvije godine života. Liječnici nisu najsigurniji što dovodi do ovog stanja, no vjerojatno je riječ o prethodnoj infekciji.

Kako se liječi?

Liječenje najčešće nije potrebno, jer se stanje uglavnom ispravi s vremenom, samo od sebe, prije puberteta.

2. Povećani himen

Himen kod beba djevojčica često natekne zbog povećane količine hormona estrogena u tijelu koji su za vrijeme trudnoće crpile od majke. Ponekad mali djelić himena može i proviriti iz vagine. Ovaj poremećaj događa se kod oko 10% beba i smatra se normalnim i neopasnim.

Kako se liječi?

Uglavnom sam od sebe, u periodu kroz dva do četiri tjedna. Ponekad je potrebno i duže, no roditelji se savjetuju da budu strpljivi. Nikakav liječnički tretman nije potreban.

Najčešće bolesti genitalnog područja učestale i kod djevojčica i dječaka:

1. Natečeni genitaliji neposredno nakon rođenja

Učestalo je i normalno da se novorođenčad, uključujući i dječake i djevojčice rađa s natečenim i crvenim genitalijama. To može biti posljedica više faktora, a uključujući duge i traumatične porode u kojima velika količina hormona prelazi s majke na bebu. Novorođenčad u sebi nosi veliku količinu dodatne tekućine zbog koje izgledaju pomalo napuhnuto i natečeno, posebno u predjelu lica i genitalija. Malene djevojčice mogu imati i vaginalni iscjedak ili neku vrstu vaginalnog krvarenja nekoliko dana nakon poroda.

Kako se liječi?

Ne liječi se, odnosno liječenje nije potrebno. Sve bebe nakon poroda prolaze kroz opsežan pedijatrijski pregled, pa tako i njihovi spolni organi za koje u ovom slučaju liječnici uglavnom odlučuju da se ništa ne poduzima po pitanju liječenja.

2. Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta uključuje mjehur, bubrege ili uretreu. Česta je kod beba i djece u pelenama. Do infekcije dolazi kada se bakterija koja se inače nalazi u crijevima nađe u urinarnom traktu i uzrokuje infekciju. Ona utječe na bolan prolazak urina i učestalo je popraćena povišenom tjelesnom temperaturom. No, može se pojaviti i bez izraženih simptoma. Kako se liječi?

Infekcija se dokazuje uzorkom urina, a tretira se antibioticima. Ako su upale ponavljajuće, liječnici će vjerojatno napraviti opsežnije pretrage.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.