Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Na jednostavne načine pomognite djetetu u sklapanju novih prijateljstava

Međuljudski odnosi igraju vrlo važnu ulogu u svakodnevnom životu. Imamo potrebu biti voljeni, prihvaćeni zbog toga što jesmo i želimo se osjećati važno.

djeca_prijateljstvo_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Isto tako, hoće li naša djeca, primjerice voljeti školu, ovisi uvelike i o međusobnim odnosima koje će formirati s drugom djecom.

Dijete počinje razvijati socijalne vještine i stjecati iskustvo uz roditelje, a zatim i u široj obitelji. Dok su djetetovi rani odnosi uglavnom oni s roditeljima, ono dolazi i u kontakt i s mnogo drugih ljudi. Oni s kojima uspostave bliske odnose su bake i djedovi, braća i sestre, dadilje i odgojitelji u vrtiću. Na maloj se distanci u smislu bliskosti nalaze susjedi, obiteljski prijatelji i stručnjaci koji su uključeni u djetetov život, primjerice liječnici.

Pojedina istraživanja razvoja odnosa među vršnjacima u djetinjstvu pokazala su da čak i mala djeca, do treće godine života, pokazuju razlike u sposobnostima uspostavljanja odnosa s vršnjacima. Teškoće vezane uz vršnjake ne rješavaju se same od sebe. Stoga, ako se neka djeca ponašaju na način zbog kojeg ih drugi smatraju socijalno neprikladnima, ili su često u sukobu s drugima, ili ne mogu sklopiti prijateljstvo, to je znak da roditelj odmah mora nešto poduzeti. Bit ćete na velikom dobitku, a to dokazuju i brojna istraživanja, ako pripremite dijete da bude socijalno kompetentno prije polaska u školu.

Mogu li pomoći djetetu u sklapanju prijateljstava?

Kad je dijete malo, vi ste osoba koja uspostavlja kontakte i dogovara igranje s drugom djecom. Ako vam se sviđa određeno dijete ili njegova obitelj, uputiti ćete vlastito dijete u tom smjeru, što je dobro i normalno. No možda vas brine činjenica da je to dijete prebučno ili neobuzdano, ili mu se dopušta da radi što hoće, što vi ne biste dopustili svojem djetetu. U tom ga slučaju pokušavate držati na maloj distanci. I to je potpuno razumno i razumljivo.

Važno je da sklapanje prijateljstva ne prepustite slučaju. Preporuča se organiziranje društvenog života djeteta, stvaranje mogućnosti za kontakte, proširivanje djetetovog iskustva sklapanja prijateljstva koliko god je moguće. Dobro je još u predškolskoj dobi uključiti djecu u neke dogovore oko malih dječjih okupljanja jer je primjerice, dokazano da djeca čiji roditelji organiziraju neformalna druženja za njih i njihove vršnjake nemaju samo veći krug poznanika, nego i razvijenije socijalne vještine. Savjetujemo da se potrudite oko upoznavanja roditelja djetetovih prijatelja, jer će vam to uvelike olakšati život. Primjerice, ako ne možete doći po svojeg mališana u školu, možda može majka ili otac djetetova prijatelja povesti i vaše dijete, pa se kod njih igraju dok vi ne dođete po njega. Na isti način možete uzvratiti, te tako pomažete i djetetovu prijateljstvu da se učvrsti.

Što ste vi kao roditelj aktivniji, što više njegujete stara prijateljstva i sklapate nova, vjerojatnije je da će i dijete slijediti vaš primjer i učiti kako sklapati prijateljstva i socijalizirati se. Neka će djeca smatrati da su odnosi s drugima komplicirani unatoč vašoj pomoći, ali vrijedno je ustrajati, čak i ako potraje, dok se ne pokažu rezultati. I ne zaboravite, Ništa nije vrijedno truda osim smijeha i ljubavi prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.