Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Manjak željeza u trudnoći nadoknadite pravilnim izborom namirnica

Iza naziva anemija krije se oblik poremećaja u krvi. Riječ je o nedostatku željeza, koje je zaslužno za tvorbu crvenih krvnih zrnaca – eritrocita.

zeljezo_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Iza naziva anemija krije se oblik poremećaja u krvi Riječ je o nedostatku željeza, koje je zaslužno za tvorbu crvenih krvnih zrnaca – eritrocita Upravo crvene krvne stanice sadrže hemoglobin koji na sebe veže molekule kisika i prenosi ih po tijelu. Stoga ne čudi kako je jedan od znakova anemije i kroničan umor koji jednostavno ne prolazi.

Anemija je izrazito česta kod žena tijekom trudnoće. Vrijeme je to kada su tijelu potrebne veće količine željeza kako bi normalno obavljalo sve funkcije. Iako se nedostatak željeza u krvi može javiti kao posljedica nedostatka folne kiseline, gubitka krvi ili pak određenih bolesti, premali unos željeza ipak je glavni razlog nastanka anemije tijekom trudnoće.

Važnost željeza u trudnoći

Željezo je i inače iznimno važno, no svi se liječnici slažu kako je u trudnoći ono još i važnije. Količina krvi u tijelu tijekom trudnoće poveća se za skoro 50 posto. Stoga je željezo prijeko potrebno kako bi proizvodilo dovoljnu količinu hemoglobina koji će potom prenositi kisik po tijelu. Posteljica u kojoj se nalazi beba također „traži“ veću količinu željeza, što je posebno izraženo krajem drugog i tijekom trećeg tromjesečja, kada dijete ubrzano raste.

Mnoge žene već u samu trudnoću ulaze s blagim oblikom anemije, čega često nisu niti svjesne. Zalihe željeza tada je potrebno veoma brzo obnoviti, kako ne bi došlo do nastanka anemije. Iako se anemija u trudnoći lako može držati pod kontrolom, liječnici ističu kako su moguće posljedice poput prijevremenog poroda, te manje težine djeteta prilikom dolaska na svijet. U ekstremnim slučajevima težih oblika anemije, koja nije bila pravilno tretirana, zabilježeni su i slučajevi smrti novorođenčeta prilikom poroda.

Unos željeza i simptomi anemije

Većina liječnika će se složiti kako je tijekom trudnoće potreban unos između 18 i 27 miligrama željeza dnevno.

Što se samog prepoznavanja nedostatka željeza tiče, ponekad će bilo kakvi fizički simptomi jednostavno - izostati. Stoga bi najbolje bilo na samom početku trudnoće napraviti kompletnu krvnu sliku koja će najbolje pokazati postoji li potreba za dodatnim unosom namirnica bogatim željezom u organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Umor je jedan od prvih simptoma koji se može povezati s nedostatkom ovog važnog elementa. Tijekom trudnoće on će, u slučaju anemije, biti posebno izražen. Može biti popraćen ostalim simptomima, poput vrtoglavice, blijedom kožom, čestim glavoboljama, grčevima u nogama te slabom koncentracijom.

Pravilan odabir namirnica

U slučaju značajnijeg nedostatka željeza u trudnoći, vaš će liječnik ponekad morati prepisati određene dodatke prehrani – najčešće u obliku tableta koje se uzimaju uz obrok. No, ponekad će biti dovoljno malo izmijeniti prehranu, te ubaciti neke namirnice koje obiluju željezom.

Željezo se u prehrani može pronaći u dva osnovna oblika – ono životinjskog porijekla te ono koje potječe iz voća i povrća. Crveno meso i riba namirnice su iznimno bogate željezom. Upravo će željezo koje dobivamo iz životinjskih izvora tijelo najlakše apsorbirati, te se preporuča konzumirati barem jedan mesni (ili riblji) obrok dnevno.

S druge strane, tu su i namirnice koje spadaju u drugu kategoriju, a također su vrijedan izvor željeza. To je ponajprije povrće poput špinata ili blitve, te cikle, brokule i graška. Od voća, u prehranu bi bilo dobro uvrstiti jagode, maline, te marelice. Izvrsno rješenje za doručak ili međuobrok je zobena kaša koju možete pripremiti sa svježim voćem, ili pak posipati čokoladom u prahu ukoliko žudite za slatkim. Ona će također osigurati dosta željeza – jedna šalica sadrži oko 3 miligrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.