Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Mama Rahela, gošća blogerica: Stereotip majke na Balkanu

Dragi moji, svjesna sam da nekima idem već pomalo na živce s potezanjem te teme. Nije prvi put da pišem kako stvari stoje kod nas na Balkanu. No, bez brige, samo onima koji to ne žele čuti.

rahela drusko blog
Budi najbolja verzija sebe.

S obzirom da ne zagovaram šutnju, ipak, napisati ću sve što mislim.

Majka sam. Balkanska. :) Iako, odskačem dobrano iz te kategorije, pa ću za sebe morati smisliti neki drugi naziv. Da prvo definiramo kakva je to "balkanska majka." To vam je, drage moje majka-mučenica. Žena koja je svom djetetu/djeci podarila život i zaboravila da je i ona osoba sa svojim potrebama. Ona od ujutro do navečer kuha, pere, čisti, dočekuje, dvori... postavlja tanjure, sklanja tanjure.

E sad, ovako... ja vam kažem, da mi muškarac (muž) ostavi tanjur na stolu, kao što sam vidjela u mnogim obiteljima, ja bih mu ga bacila u glavu. Ne radi uloga muškarac ili žena, već zato što je to osnovna stvar kulture. Ne govorim da mi nakon ručka svatko nosimo svoj tanjur (ako ručamo svi zajedno), no vidjeh ja mnogo puta kako "macho man" (on tako misli), koji je obični "seronja" a ne muškarac, dolazi zadnji za stol i, recimo, jede sam. Nakon obroka, on se diže i ostavlja tanjur za stolom. Zašto?! Jer je on hranitelj obitelji, ili... Ma on je samo neodgojen, ništa drugo. I žena (majka/supruga) koja god da je u blizini, fino skuplja tanjur sa stola i odnosi na pranje. I nema pogovora. On zarađuje. Nekad i ona zarađuje, ali nebitno ON je muškarac.

I žene tako fino šute, trpe i održavaju iluziju sretne obitelji. I sad idemo dalje... S obzirom da se on jedini muči i tako mukotrpno radi, pa neće valjda on čuvati svoju vlastiti djecu. Što se ona uopće žali, kad fino sjedi doma. Kuhanje, peglanje, pranje, čišćenje - to je sve ništa. Nakon nekog vremena žena je, naravno, vidno iscrpljena pa sad još ispada da je i histerična. Eto, on ne razumije što njoj fali. I tako vam to drage moje ide.

Kad me ljudi na ulici sretnu i kažem da dijete čuva muž, njezin vlastiti otac, voljela bih da imam snimljene te reakcije, pa da vam mogu pokazati. Kao da sam rekla da sam dijete ostavila s potpuno nepoznatom osobom koju sam srela na ulici. Naravno, moj muž je više puta nazivan "papučarom". Nije uvriježeno da "balkanski muž" provodi vrijeme s vlastitim djetetom, čuva dijete kako bi žena uzela nešto vremena za sebe, barem jednom tjedno skuha (obično vikendom) da ne mora ona, ukratko, da svojoj obitelji poklanja svoje vrijeme, podršku, pažnju i da su mu oni na prvom mjestu.

Da se vratim na temu. Balkanski muškarac donosi sve odluke. Nema tu rasprave. Nikakve. Ako joj ne odgovara, pa zna se gdje su joj vrata. S obzirom da on jakooo puno radi, naravno da se podrazumijeva da može otići na kavu, pivo, zabavu sa svojim prijateljima. Pomisli li ona da bi mogla popiti kavu sa svojom prijateljicom, nezahvalna je žena i loša majka. Ne samo da joj je ON omogućio da ne radi, nego se sad i smuca okolo uz sve obveze koje ima. Ako slučajno radi, a sigurno ne radi jer bi se ona tad mogla s obzirom na financijsku neovisnost pobuniti, onda nije dosta što već izbiva iz kuće zbog posla, nego bi još i šetala okolo i ispijala kave. No, ponavljam pretežno se "ne petljaju" s financijski neovisnim ženama, ili su ti poslovi vrlo slabo plaćeni. Sjećam se sad jedne priče poznanice koja se htjela doškolovati, a suprug joj nije dozvolio. Ona se kao "dobra" žena i majka nije pobunila. Puno godina kasnije joj je spočitavao da donosi doma premala primanja. Pa hajde vi sad recite tko je tu lud?!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ne znam je l' žalosnije što postoje takvi tirani koji provode svoju psihološku torturu ili što im to te iste žene dozvoljavaju.

Živjela sam tri godine na Zapadu (Irska) pa sam vidjela kako to negdje drugdje funkcionira. Irci su narod koji cijeni obiteljske vrijednosti, no nikome ne pada na pamet da ženu vrednuje po onome koliko ona doma kuha i čisti. Time, zapravo, nitko nije opterećen. Sve je vrlo pojednostavljeno. Skuha li Majka juhu iz vrećice, nitko neće pomisliti niti reći da je ona loša žena i majka. Odluči li obitelj ručati vani, isto tako. Plate li pomoć u kući, jer su oboje zaposleni ili se majka više želi posvetiti djetetu/djeci, nikome ništa...

Mili Bože, uzmete li kod nas (na Balkanu) nekog da vam pomogne jer ne možete sve sami, ili se jednostavno više želite baviti drugim stvarima nema vam pomoći. Visjet ćete na stupu srama i biti prozvani "luđakinjom", "nezahvalnicom" i sl. Niti slučajno nemojte da vam muž pomaže, jer to vam je isto. Koliko puta sam samo čula od raznoraznih "tipova" da se zna gdje je ženi mjesto. Znaju li ti isti gdje je njima mjesto?! Ne znaju očito, jer umjesto da provode vrijeme sa svojom ženom i djecom, njima su važniji prijatelji, "lokanje" i zabave druge vrste.

Temelj svake zajednice je poštovanje. Recite vi meni, gdje je tu poštovanje?! Žena mu je zadnja rupa na svirali. Djeca su mu možda i važna, no zna da su zbrinuti od strane majke pa ne brine. Može slobodno "lutati" i predstavljati se kao "uzoran" muž i otac jer, eto, njegovoj obitelji ništa ne fali. Puno toga fali, ali je dovoljno bezobrazan da ga to u vlastitom egoizmu ne dira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zaključke iznesite sami.

Piše: Rahela Vukušić Druško

* * * * *

Rahela Vukušić Druško je blogerica i freelance spisateljica. Prije nekoliko mjeseci počela je pisati "lifestyle" blog Inspirational Woman, prvo na hrvatskom, a onda i na engleskom jeziku. U kratko je vrijeme stekla poveći broj stalnih čitatelja, s kojima ima odličnu komunikaciju i korektan odnos. Obožava inovativne i inspirirajuće teme, strastvena je obožavateljica knjiga, kave, a za sebe kaže da je sanjar, otvorenog duha i prijateljski nastrojena prema svima i svemu. Sretno je udana i majka je preslatke jednogodišnje djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Njezin blog pratite na www.raheladrusko.com

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.