Budi najbolja verzija sebe.

Mama, jako se plašim grmljavine

Ovih dana temperature su iznad 30 stupnjeva Celzijevih, ali ljeto je bilo i čini se da će biti ispresijecano naglim pogoršanjima koja donose grmljavinu, nevrijeme i munje.

Budi najbolja verzija sebe.

Djeca se toga često plaše, pa je ponekad potrebna utjeha i smirivanje straha.

Kako bi šok od glasne grmljavine i prijetećeg sijevanja ublažili kod mališana, poslužite se metodom igranja uloga. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta.

Najveći šou na Zemlji

Sijevanje munja doista je jedinstvena i veličanstvena pojava u prirodi, pa je pokušajte kao takvu, odnosno kao uzbudljivo događanje približiti i djeci. To ne znači da treba raditi predstavu i plesati po sobi, već pokušati smiriti mališana pobuđivanjem mašte.

Pokušajte bljesak munje u mašti djeteta pretvoriti u bljesak fotoaparata ili svijetla pozornice. Kada prostoriju osvijetli bljesak, pozovite mirnim glasom dijete da stane na "pozornicu" i izvede neku točku: "Vidi, svijetla se pale! Dođi bliže. Dame i gospodo, večeras samo za vas...ta-da!".

Trebat će nekoliko puta ponoviti skeč kako bi se dijete ohrabrilo, ali nakon nekoliko "rundi" ponavljanja, dijete će najvjerojatnije prihvatiti igru.

Pljesak molim

Kako grmljavina slijedi bljesak munje za nekoliko sekundi, ispričajte djetetu priču o aplauzu koji nebo daje igri svijetla prirode. Potaknite dijete da se i ono pridruži pljesku. Nakon svake munje zaplješćite svi zajedno i viknute "Hura!".
Uz malo ohrabrenja dijete će se naviknuti da svojim ručicama barem malo zaguši zvuk grmljavine.

Kiša smijeha

Ukoliko je nevrijeme praćeno jakom kišom, neka dijete stavi ruku na jedno uho i nježno mu kažite: "Slušaj... Čuješ li ovo? To se kiša glasno smije". Potom nastavite: "Kiša misli da su tvoje šale stvarno smiješne! Ha ha ha! Ispričao si super priču i kiši se jako sviđa!".

Kratkoročni i dugoročni rezultati

Ove strategije neće u potpunosti dijete riješiti straha od grmljavine i sijevanja. Ono će zahtijevati da ih i uz svu zabavu i dalje grlite i štitite. Ipak, s vremenom će se uvjeriti da im glasna grmljavina ne može nauditi, osobito kada ste vi uz njih. Razvit će određeno povjerenje.

Naravno, uspjeh ovih metoda ovisi i o djetetu, odnosno o tome koliko roditelj može animirati mališana na igranje uloga i aktiviranje mašte.
U svakom slučaju, vrijedi pokušati.
(JK)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.