Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Svijet bi bio dosadan bez njih

Mlađa djeca češće postaju delikventi od njihove starije braće?

Dok su starijim klincima uzor odrasli, mlađoj djeci uzor su pomalo iracionalni dvogodišnjaci - njihova starija braća i sestre

Braća
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Studija koju su nedavno proveli znanstvenici na Sveučilištu Florida, a u kojoj su korišteni podaci prikupljeni u Danskoj i SAD-u, pokazala je da su mlađa djeca, točnije dječaci, u većem riziku da u odrasloj dobi postanu delikventi i kriminalci, od starije braće i sestara. Usprkos kulturološkim razlikama SAD-a i Danske, po ovom pitanju situacija je vrlo slična.

Image
Redoslijed rođenja

Je li najmlađe dijete u obitelji zabavnije i duhovitije? Evo što kaže istraživanje

Naime, rezultati istraživanja su pokazali da i u SAD-u i u Europi, odnosno Danskoj, u obiteljima s dvoje ili više djece, za 25 do 40 posto su veće šanse da drugorođeni dječaci budu problematični u školi te da imaju problema sa zakonom, no što je slučaj s prvorođenom djecom.

shimmer fallback

Jedno od mogućih objašnjenja znanstvenici vide u razlikama u odgoju, odnosno promjeni stila roditeljstva prema redoslijedu rođenja djece. Prvorođeni klinci imaju svu pažnju roditelja, dok se mlađa braća i sestre moraju natjecati za nju. Kako obitelj raste, tako se i dinamika u njoj mijenja.

"Prvorođenom djetetu uzor su odrasli, dok mlađa djeca za uzor imaju pomalo iracionalnog dvogodišnjaka, svog starijeg brata ili sestru. Njihov utjecaj itekako priodosi tome u kakvu će se osobu mlađa djeca razviti", objašnjava za Telegraph Joseph Doyle sa Sveučilišta Massachusetts.

Naravno, ovo je tek jedno od istraživanja i nikako ne znači da će dječaci, samo zbog toga što su mlađi od svoje braće i sestara, imati problema sa zakonom. Puno više faktora od toga kada je netko rođen, utječe na razvoj i formiranje ličnosti. No, složit ćeš se da su mlađi klinci vrckaviji i življi od svoje starije braće, ali baš zato su nam neodoljivi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.