Budi najbolja verzija sebe.

Ljetna čitaonica: "Ivica i Marica"

Nakon dviju zanimljivih knjiga za osnovnoškolce, u četvrtom tjednu Ljetne čitaonice vraćamo se onim najmlađima.

Budi najbolja verzija sebe.

Preporuka za ovaj tjedan je svevremenska i svima poznata bajka o Ivici i Marici slavne braće Grimm, koju je čarobnim ilustracijama oslikala ugledna hrvatska ilustratorica Željka Mezić. I ovog tjedna Mozaik knjiga i Klinfo.hr darivaju dva najbrža čitatelja, odnosno čitateljice s ovom predivnom bajkom uz koju odrastaju generacije djece.

Jedna od najpoznatijih bajki na svijetu govori o vječitom pitanju borbe dobra i zla. U sretnom završetku u kojem se Ivica i Marica vraćaju svome nesretnom ocu nakon pustolovine u šumi  i borbe sa zlom vješticom, djeca uče kako se dobrota nagrađuje, a zlo kažnjava.

O knjizi smo govorili s njezinom ilustratoricom Željkom Mezić, koja je oslikala niz dječjih naslova i uvijek iznova svojim osebujnim stilom uvodi djecu u čarobne i čudesne svjetove iz mašte. Željka Mezić aktivna je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a veliko zadovoljstvo pruža joj neposredni rad s djecom na radionicama ilustriranja.

Uz vašu pomoć mnoga su djeca na radionicama nacrtala svoju prvu ilustraciju. Kada je započela vaša ljubav prema ilustraciji, odnosno kada ste shvatili da je ilustriranje dječjih knjiga ono što želite i volite raditi?

Odmalena sam jako voljela slikovnice, crtanje i slikanje. Kao dijete, jako puno vremena sam provodila crtajući, a ta ljubav prema likovnom ostala je do današnjih dana. Nakon studija Dizajna tekstila i odjeće i niza godina u tom poslu, prije desetak godina ostvarila mi se i želja da ilustriram svoju prvu slikovnicu. Još uvijek uživam u ilustriranju i svaki novi tekst, svaka nova slikovnica novi je izazov i veliko veselje.

Kako su nastale ilustracije za bajku “Ivica I Marica”? Nosite li viziju ovih likova iz vlastita djetinjstva ili ste ih iznova osmislili za svoju mladu publiku?

Vjerujem da svi nosimo sjećanja na ilustracije iz djetinjstva, pa tako i na ilustracije Ivice i Marice. To je klasik koji smo imali prilike vidjeti u mnogim izdanjima i ilustriran na različite načine. No, svaki ilustrator daje toj priči i neki svoj pečat izvedbom kroz svoj jedinstven slikarski rukopis. Nastojala sam pratiti tekst tako da se osjeti da ova bajkovita priča govori o nekim davnim vremenima, a da ipak ilustracije budu bliske današnjoj djeci.

Koja je po vama glavna poruka bajke o Ivici i Marici? Što djeca mogu naučiti iz ove klasične bajke?

Iz ove bajke moglo bi se iščitati mnogo poruka koje vrijede za sva vremena. Poruka koju bih ja izdvojila je da ne treba posustati čak ni kad nam se situacija čini tako teškom da bismo najradije odustali. U zajedništvu s bliskim osobama možemo uloženim trudom naći rješenje i za najveće probleme.

Pripremate li možda neku novu dječju književno-likovnu poslasticu još ove godine?

Upravo radim na ilustracijama za tekst moje drage prijateljice, poznate spisateljice Sanje Polak.
Ova ilustrirana knjiga donosi vesele i zanimljive priče o anđelima i vjerujem da će čitatelji uživati, kao što i Sanja i ja uživamo stvarajući ovu knjigu.

DARUJEMO...


...dva primjerka bajke "Ivica i Marica" dvama najbržim čitateljima ili čitateljicama koji nam pošalju točan odgovor iz kviza na info@klinfo.hr.

DOBITNICI:

JASMINA VUKOVIĆ iz Makarske
HELENA ŠARIĆ iz Zemunika Donjeg

Ivica i Marica upadaju u klopku i bore se protiv...
a. zle vještice

(* Sukladno Uvjetima korištenja vaši osobni podaci neće se zloupotrebljavati niti dijeliti s trećim osobama.)
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.