Budi najbolja verzija sebe.
Lakše roditeljstvo

Lakše povezivanje: Kako ojačati i njegovati vezu s djetetom?

Kao i svaki odnos, veza između roditelja i djeteta može ojačati, a tu mogu pomoći navike koje se vrlo lako mogu uklopiti u svakodnevni život

Ne postoji formula za savršen odnos između roditelja i djeteta, a znamo ni da ne postoje takvi odnosi u životu. Kao i u svakom drugom odnosu u životu važno ga je graditi i prilagođavati se promjenama koje dolaze, to je posebno izraženo u odnosu roditelja i djece jer mališani odrastaju i mijenjaju se. Ako se on temelji na toplim interakcija, poštovanju i brzi, dijete će se osjećati voljeno i sigurno, a to je najvažnije formativnim godinama.

Djeca najbolje uče i razvijaju se kada imaju snažne i pozitivne odnose s roditeljima. Kroz svoje roditelje uče o svijetu, o njegovim pozitivnim i negativnim stranama. A da bi taj odnos bio dobar važno ga je graditi od početka, a za djecu je važno da je roditelj sa svojim djetetom u sadašnjem trenutku, da zajedno provode vrijeme i da se kroz odnos gradi povjerenje i poštovanje.

Kako bi taj odnos bio snažan, roditelji trebaju osvijestiti kako provode vrijeme sa svojom djecom. Za razvijanje odnosa nije potrebno posebno vrijeme jer dovoljno prilagoditi obiteljske navike i djeca će osjećati voljeno. Za jačanje veze između roditelja i djece dovoljno je samo osvrnuti se na neke navike.

Budi najbolja verzija sebe.

Zajednički obroci

Različita istraživanja pokazala su da redoviti obroci s djecom povećavaju vjerojatnost za razvoj pozitivnih stvari kod djece, poput boljeg zdravlja i prehrambenih navika, jake mentalne, emocionalne i socijalne vještine, poboljšano ponašanje i bolji akademski uspjeh.

Čak i ako teško pronaći vrijeme za zajedničku večeru, važno je što češće uživati u obrocima. Ako su vaši tjedni prepuni kasnog radnog vremena ili izvannastavnih aktivnosti, još uvijek možete pronaći rješenja, poput zajedničkog doručka ili međuobroka. Ključno je učiniti obiteljske obroke zabavnim, razgovarati o danu i biti u vezi sa svojom djecom.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.