Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Evo koliko je život skuplji kada ste žena

Često se može čuti kako je iz više razloga teže biti žena nego muškarac. Sudeći prema istraživanjima, ženski život je također i skuplji!

odjeca_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Svaka žena zna da kako će tijekom života vrlo vjerojatno potrošiti više novca od prosječnog muškarca na proizvode koje svakodnevno koristi. U prvom redu tu su kozmetički preparati, ali i tretmani koje si većina njih redovito priušti. Većina njih muškarcima jednostavno nije potrebna. Međutim, izgleda da su žene prisiljene više izdvojiti i za proizvode koji su izrazito slični muškim verzijama.

Slični proizvodi – različita cijena

Kako je većina kozmetičkih tretmana i preparata namijenjena ženama, samim time je jasno da su upravo one ciljani potrošači. Već u samom startu „osuđene“ su na izdvajanje više sredstava na godišnjoj bazi. Međutim, jesu li neki proizvodi zaista slični onima koji se prodaju pod nazivom „za muškarce“, no razlika je upravo u cijeni? Izgleda da je to istina. Istraživanje koje se provodilo posljednjih nekoliko godina u više zemalja usporedilo je čak 800 različitih proizvoda koji se na tržištu mogu pronaći u muškoj i ženskoj varijanti. Potvrđeno je upravo navedeno - ženski proizvodi su gotovo uvijek i skuplji.

Uspoređivali su se proizvodi poput odjeće, kozmetike, te dodataka prehrani. Proučavanjem ovog fenomena, došlo se i do konkretne brojke, koja je mnoge iznenadila. Proizvodi koji imaju svoje „muške“ i „ženske“ verzije, u prosjeku su 7 posto skuplji kada su namijenjeni ženama i kao takvi se oglašavaju. Točne brojke variraju, a najveća razlika penje se i do 13 posto, a odnosi se upravo na kozmetičke proizvode.

Skuplji život – može li se izbjeći?

Nadalje, dobivene su brojke stavljene u ponešto širi kontekst. Koliko će ta razlika zaista biti osjetna tijekom cijelog života? Odgovor je ponovno – značajno. Tijekom samo jedne godine žena će na proizvode iz jednake skupine kao muškarci potrošiti znatno veći iznos. Taj je iznos prilično individualan i ovisi o navikama same osobe, no stručnjaci se slažu da on može doseći i brojku od nekoliko tisuća kuna.

Iako se mnogi slažu kako pametnim planiranjem kupovine i izbjegavanjem kupnje nepotrebnih proizvoda ova brojka ne mora u konačnici biti toliko velika, više cijene često su za žene jednostavno neizbježne. Prosječan kupac jednostavno mora odabrati između onoga što se nalazi na policama. Jeftinija, a možda i kvalitetnija verzija nekog proizvoda zasigurno negdje postoji, no manja tržišta diktiraju što će se uvoziti, što znatno smanjuje mogućnost odabira, budući da neki proizvodi jednostavno nisu dostupni.

Izgled i reklama

Tijekom provedenog istraživanja primijećen je i trend naplate prezentacije. Riječ je o tome da su proizvodi namijenjeni ženama često isti, no drugačije pakirani. Uzmimo, primjerice, britvice koje su jednake ili vrlo slične onima kojima se služe muškarci. Međutim, one sada dolaze u nešto nježnijim bojama, poput ružičaste ili ljubičaste, u vrećici iste boje. Ono što žene ovdje plaćaju jest upravo izgled i prezentaciju, budući da proces proizvodnje i pakiranja ovakvih “ženskih“ britvica ne iziskuje dodatna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budući da je ovaj trend prisutan otkada je marketinga i oglašavanja, teško je da će se u skorijoj budućnosti nešto promijeniti. Mnogi stručnjaci čak su i skovali novi naziv za ovu razliku u cijenama koju žene moraju plaćati, nazivajući ju „ružičastim porezom“.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.