Budi najbolja verzija sebe.

Kako spremiti zimnicu za bebe?

U ljeto i jesen priroda obiluje svježim voćem i povrćem, dok je zima relativno siromašna po tom pitanju. Zato se od davnina sprema zimnica, tj.

Budi najbolja verzija sebe.

prave zalihe hrane kako bi i zimi mogli ukusno i raznoliko jesti.

Unatoč tome što je danas u supermarketima kroz veći dio godine dostupno svježe i konzervirano voće i povrće, priprema zimnice je običaj koji se nastavlja njegovati. A tome svjedoči i to što gotovo svatko ima neki mamin ili bakin recept za savršen džem od jagoda ili najbolju turšiju na svijetu.

Ljetne bebe su, rekli bi neki, rođene u najljepšem dijelu godine – toplo je, ima puno sunca, dani dugo traju, sve cvijeta i lijepo miriše, ide se na ljetovanje, itd. Pa ipak, ako se mame drže preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i dohranu uvode djetetu sa šest mjeseci, onda mogu biti u problemu što izabrati zbog oskudnosti ponude. Iz tog se razloga dosta mama odlučuje na pripremu zimnice od domaćih proizvoda koju kasnije mogu ponuditi svojoj bebi.

Budi najbolja verzija sebe.

Nekoliko je načina pohrane, a to mogu biti sušenje, zamrzavanje, konzerviranje raznim zaslađivačima, pohranjivanje u soli ili slanoj vodi, u octu, u ulju, itd. Ipak, za male bebe je najbolje koncentrirati se na zamrzavanje hrane, jer ono ne zahtjeva konzervanse ili začine koji bi bebama i maloj djeci mogli teško pasti.

Ono što je najvažnije za pripremu zimnice:

  • Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće, a oštećene ili lošije komade konzumirajte odmah.
  • Posuđe i pribor kojim ćete se koristiti moraju biti besprijekorno čisti.
  • Ako zimnicu spremate u staklenke, one se moraju sterilizirati.
  • Poklopci, zatvarači, čepovi, gumice također.
  • Ako koristite celofan, potrebno ga je prethodno natopiti u alkohol.

Kako pohraniti povrće?

Ako nemate ideju što s nekim povrćem, imajte na umu da se gotovo sve vrste mogu zamrznuti. Zamrzavanjem ono ostaje u dobrom stanju uz najmanji gubitak vrijednih mineralnih tvari i vitamina.

Ono što je važno kod odmrzavanja jest da jednom odmrznutu hranu ne smijete ponovo zamrzavati – izuzev ako ste skuhali neko jelo od nje, onda se može ponovo pohraniti u zamrzivač. Praktičan savjet je da hranu za zamrzavanje spremate u plastične vrećice ili posude kako jedna vrsta ne bi poprimila miris druge.

Budi najbolja verzija sebe.

Grašak – očišćeno zrnje blanširajte 1 minutu, procijedite, prosušite te spremite u vrećice i zatim u zamrzivač. Sasvim mlad grašak nema potrebe blanširati, možete ga svježeg zamrznuti.

Mahune – svježe ubrane mlade mahune trebale bi biti tvrde, takve ih očistite, narežite ili ostavite cijele. Blanširajte ih 2 minute, a zatim ocijedite i pospremite u vrećice.

Blitva – potrebno je dobro oprati svaki list pojedinačno, blanširati 2-3 minute, a potom ocijediti i ohlađeno spremiti u vrećice.

Špinat – postupak je jednak kao i za blitvu, s tim da njega prije spremanja u vrećice možete i usitniti u blenderu, i kao takav će biti pogodan za brze umake ili djeci omiljeni „špinat na mlijeku“.

Kelj – kelj razrežite na manje dijelove, a potom ga narežite na sitno i blanširajte pola minute. Ohlađeno spremite u zamrzivač.

Cvjetača – odstranite lišće, a potom cvjetaču podijelite na cvjetove koje ćete blanširati 3 minute.

Mrkva – sasvim mlade mrkve dovoljno je samo očistiti, one veće možete narezati na sitno (kako ih inače koristite u varivima i sl.). Potrebno ih je blanširati 2 minute i spremne su za pohranu.

Peršinov list – gubi sva svoja svojstva kuhanjem, a ni sušenje nije puno bolja opcija. Zato ga možete oprati, sitno nasjeckati te pospremiti u posude i zamrznuti, a on će vam uvijek biti pri ruci mirisan i aromatičan.

Paprika – s paprikama možete zaista svašta. Dio koji spremate za punjene paprike, pripremite tako da im odstranite vrh i očistite sjemenke. Možete ih i peći u pećnici, a kada su gotove, očistiti ih i složiti porcije za zamrzivač. Također ih možete cijele ili prepolovljene blanširati 2-3 minute, pa spremati u vrećice.

Patliđan – operite ga i narežite na tanke ploške (pola cm otprilike) i blanširajte 3 minute.

Kako pohraniti voće?

Slično kao i s povrćem, za bebe je najjednostavnije voće zamrznuti, a kada dođe vrijeme polako sve bogatstvo vaditi iz zamrzivača i pripremati u slasne kašice.

Bobičasto voće – operite i odstranite lošije bobice, rasporedite na ravnu površinu (tacna, daska za rezanje, oval, veći tanjur) da se ne dodiruju međusobno i tako ostavite u zamrzivaču za nekoliko sati. Kada je voće smrznuto možete ga pospremiti u vrećice ili u jednu vreću – obzirom da je svaka boba posebno smrznuta neće biti problem odvaditi koliko vam treba.

Jabuke – iako se mogu čuvati na hladnom i mračnom, zamotane u novinski papir, također ih možete i oprane, očišćene i naribane pohraniti u zamrzivač.

Marelice, šljive – operite, osušite i odstranite koštice. Po želji možete spremati polovice ili sitno rezane za kašice i zamrzavati.

Kruške – možete ih spremati kao jabuke ili kao marelice.

Također, od gotovo svog voća možete kuhati i džemove, marmelade i kompote. Recepte koje imate i koje pripremate za svoje ukućane prilagodite bebi (izbacite agrume i zamijenite bijeli šećer npr. rižinim sladom).

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.