Budi najbolja verzija sebe.

Kako dijete motivirati na čitanje?

U današnje digitalno doba, kada se sve blagodati istog poput, primjerice, igranja na računalu, tabletima, mobitelima i sličnim uređajima, djetetu čine privlačnije i zanimljivije od čitanja, donosimo pregled devet zanimljivih načina u kojima bi vaše dijete moglo naći motivaciju za čitanje i uranjanje u čarobni, bajkoviti svijet knjiga

Budi najbolja verzija sebe.

.

1. Čitajte zajedno s djetetom

Zajedničko čitanje je sjajan način kako dijete zainteresirati za čitanje. Naravno, ovisi o djetetovu raspoloženju koliko će određeni dan biti voljan pročitati, ali probajte s "ja ću pročitati jedan odlomak/stranicu, a onda ćeš i ti". Dokazno pali kod djece, jer dijelite "posao", a i dulje ostaju zainteresirani.

2. Posjećujte promocije knjiga

Na taj način djeca shvaćaju da iza knjige postoji stvarna osoba koju je tu knjigu napisala. Shvaćanje djeteta da postoji netko tko je priču stvorio, potiče diskusiju o samom nastanku i pisanju. Male znatiželjnike bi ovo moglo toliko inspirirati da bi se i sami mogli okušati u pisanju.

3. Pronađite lik iz priče s kojim bi se dijete moglo poistovjetiti

Mnoge mame savjetuju da je čitanje o likovima s kojima se djeca mogu poistovjetiti odlična "udica". Isto tako i cijela serija knjiga kroz koje se potežu isti likovi. Naime, djeca kad zavole i identificiraju se s književnim likom, nestrpljivo se vesele izlasku nastavka knjige, a i dodatno razvijaju ljubav prema čitanju.

4. Prihvatite "kuc - kuc, tko je tamo" knjižice s dosjetkama

Mame također ističu kako djeca čim počnu samostalno čitati, često pažnju usmjere prema knjigama s vicevima odnosno raznim šalama i dosjetkama. Djeca, primjerice vole dosjetke kao "kuc - kuc, tko je tamo" i slično. Ako ih to privlači čitanju ponudite im takve sadržaje. Neka čitaju i stripove, reklame, uputstva sa kutija. Bitno da ostanu zainteresirani.

5. Osnujte kućni klub ljubitelja knjiga

Na taj način jedna mama uspjela je u čitanje "uvući" cijelu obitelj. Naime, obitelj bi se odlučila za jednu knjigu, svatko bi čitao za sebe, no svaki dan bi primjerice za večerom diskutirali o tome što su pročitali i kako im se sviđa.

6. Osnujte klub ljubitelja knjiga između roditelja i djece

Određeni broj mama došao je na ideju osnivanja kluba knjiga između njih i njihove djece. Zadatak kluba bio je svakih 6 tjedana pročitati knjigu, a zatim se sastati i raspravljati o knjizi i onome što su iz nje mogli naučiti. I dakako, odlučiti koja knjiga će sljedeća biti na meniju čitatelja.

7. Prvo pogledajte film

Kako su brojni filmovi snimljeni prema književnom predlošku, zainteresirajte dijete tako da prvo pogledaju film. Ako je film zanimljiv velika je vjerojatnost da bi i knjiga djetetu mogla biti zanimljiva.

8. Ili.. prvo pročitajte knjigu

Dakako, ima i one djece koja prvo vole pročitati knjigu, a tek onda pogledati film i slavodobitno nakon pogledanog filma zaključiti "knjiga je bila bolja".

9. Nahranite njihove interese

Roditelji često zaborave kako je i čitanje knjiga koje nisu bajke, također čitanje. Ponekad je najmudriji način kako djecu motivirati na čitanje dopustit im da čitaju ono što im je najzanimljivije. Tako ćete imati najbolju priliku saznati za koje teme je vaše dijete najviše zainteresirano, te se fokusirati na ta područja djetetova interesa.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.