Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dječja samostalnost

Muke roditeljstva: Kada dijete smije ostati samo kod kuće?

Roditelji često nisu sigurni kada bi dijete trebalo ostati samo kod kuće, a sve ovisi o tome koliko je dijete zrelo te ga je važno dobro pripremiti

profimedia-0563026420.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je vrijeme uživanja, ali i kada obitelji puno vremena provede zajedno čemu se djeca posebno vesele. Međutim, kada završi škola mnogi roditelji se nađu u problemima jer djeca ostaju sama kod kuće. Najčešće se pitaju je li dijete spremno ostati samo kod kuće i hoće li biti sigurno?

Image
Posebna veza

4 stvari koje roditelji trebaju raditi ako žele da im djeca budu prijatelji do kraja života

Zakonski je situacija vrlo jasna jer je prema Obiteljskom zakonom određeno da djeca predškolske dobi ne smiju biti sama bez nadzora osobe starije od 16 godina. No bez obzira na to, većina roditelja je zabrinuta i ako djeca u nižim razredima osnovne škole ostaju sama kod kuće, a različiti stručnjaci navode različite dobi djece kada se govori o ovoj temi.

shimmer fallback

No opet, sve je to vrlo individualno jer ovisi o zrelosti djeteta i situaciji u kojoj se roditelji nalaze. U svakom slučaju, dijete bi se postepeno trebalo navikavati na samostalni ostanak kod kuće, ali i na zadatke koje treba obaviti dok je samo te imati jasna pravila. Na koje stvari roditelji ne bi trebali zaboraviti - možeš pročitati u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Treba postaviti važna pitanja

Općenito se smatra da dijete mlađe od deset godina ne bi trebalo samo ostati kao kuće. Svako dijete je drugačije, ali većina djece nije dovoljno zrela i nema vještine s kojima bi reagiralo u hitnoj situaciji. No važna je i sredina gdje žive. Imaš li u svom susjedstvu osobe od povjerenja kojima bi se dijete moglo obratiti u hitnom slučaju? Živite li u području gdje je veliki promet ili se radi o mirnom kvartu?

Roditelji također trebaju razmisliti koliko je dijete zrelo i postaviti važna pitanja:

 • Je li odgovorno kada treba napraviti domaću zadaću, kućne zadatke i slijedi li upute?
 • Kako dijete reagira u neočekivanim situacijama? Ostaje li mirno kada se događaju neplanirane situacije?
 • Razumije li i pazi na pravila?
 • Razumije li upute o sigurnosti i zna li kako se treba ponašati s nepoznatim ljudima?
shimmer fallback

Dijete se treba postepeno privikavati na samostalnost

Čak i ako je dijete jako zrelo za svoju dob mudro je prvo "vježbati" samostalnost. Dijete bi na počeku trebalo ostajati samo od pola sata do sat vremena i tako se postepeno privikavati. Kada se roditelji vrate važno je da razgovaraju o tome kako se dijete osjeća i koje vještine sve mora naučiti kako bi moglo ostati samo dulje vrijeme, piše Kidshealth.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Kada roditelji odluče da dijete može ostati samo kod kuće vrlo je važno utvrditi određena pravila, a uvijek se dobro podsjetiti na njih.

 • Smije li je dijete pozvati prijatelja ako roditelji nisu kod kuće
 • Što dijete ne smije dirati u stanu ili kući
 • Pravila oko interneta, mobitela, kompjutera i televizora
 • Kuhinja i kuhanje, što ne smije dirati i kako sebi može pripremiti obroke
 • U kojim situacijama smije otići iz doma
 • Komunikacija s nepoznatim ljudima
 • Lista aktivnosti koje smije raditi dok je samo kod kuće
 • Prva pomoć
 • Svi važni telefonski brojevi, i oni za hitne slučajeve, trebaju biti na vidljivom mjestu

Dijete treba znati kada će roditelj doći kući

Dijete treba znati kada se treba javiti roditeljima, na primjer treba li se javiti odmah nakon dolaska iz škole ili nakon povratka s igrališta. No ako roditelj zna kada se neće moći javiti također je važno da to naglasi djetetu. Roditelji djetetu također trebaju reći kada se vraćaju kući i javiti ako se planovi promjene. Kada je dijete upućeno u dnevnu rutinu roditelja bit će manje uznemireno, a onda je manja vjerojatnost da dijete osjeti stres ili usamljenost.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.