Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mogla bi se iznenaditi

Četiri stvari koje te čine 'kul mamom' prema istraživanju

Iako bi većina mogla pomisliti upravo na to, biti 'kul' mama uopće ne znači odreći se pravila koja drže tvoju obitelj na okupu i djecu pod nadzorom

profimedia-0094836796.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Kao mame koristimo svu svoju snagu da djecu odgajamo da budu svoje najbolje 'ja'. Međutim, prema jednom istraživanju provedenom na 2000 odraslih ljudi, primjećeno je nekoliko ključnih elemenata koji svaku mamu čine 'kul'.

Image

Nemoj zaboraviti na sebe: Pet navika sretnih mama koje će ti olakšati svakodnevicu

Većina nas je mišljenja da je djetetu važnije biti majka nego prijateljica, ali i da ne možeš biti oboje. Ako si kul mama, ne znači da se moraš odreći svih pravila koja drže tvoju obitelj na okupu i djecu pod nadzorom. Prvenstveno se ovdje radi o važnosti slušanja i mogućnosti gledanja stvari iz dječje perspektive kada je to važno.

Osim što sedmero od 10 osoba misli da je njihova mama 'kul', mogla bi se čak iznenaditi kad saznaš da ponekad razmaziti sebe zajedno s djecom nije tako loša ideja.

S obzirom na istraživanje i provedenu anketu, izdvojile smo četiri stvari koje svaku ženu čine 'kul' mamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iskrenost i povjerenje

Od 68 posto sudionika koji su rekli da imaju 'kul mamu', 62 posto njih je pod time mislilo da je njihova mama s njima otvoreno razgovarala o svemu i svačemu. To znači da je iskrenost jedna od ključnih komponenti svakog cool roditelja.

Ovdje je također istaknuta važnost dopuštanja djeci da sama donose odluke. Naravno, kada to okolnosti dopuštaju. Dopuštanje djetetu da donosi odluke ojačat će njegovu neovisnost i izgraditi samopouzdanje. Uspostavljaš povjerenje, a istovremeno daješ i smjernice, tako da će dijete kasnije u životu moći donositi dobre odluke, umjesto da se pobuni i djeluje isključivo iz svojih emocija. U svakom slučaju, iskrenost i povjerenje uvijek su ključne stvari za sjajan odnos s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Opuštenija pravila

Još jedan ključ koji bi mogao utjecati na ideju 'kul mame' jest postojanje pravila koja nisu toliko stroga. Činilo se da se polovica sudionika u anketi složila da samo malo ublažavanje pravila čini cijelu stvar puno drugačijom. Ispitanici su istaknuli da su 'kul mame' fleksibilne, odnosno da znaju kada se treba čvrsto držati pravila, a kada mogu i potpuno zaboraviti na njih.

Pustiti ih povremeno budnima dulje nego inače, pojesti sladoled za večeru, dati im malo dodatnog vremena na mobitelu. Kad olabaviš pravila za posebne prilike, tvoje će te dijete vidjeti kao kul roditelja, umjesto onog koji uvijek samo kontrolira stvari.

Znati razmaziti djecu, ali i sebe

Čak 52 posto mama iz ankete smatralo je da poklanjaju izvrsne darove. Imale su tendenciju ne razmaziti samo svoju djecu već i sebe. To je, zapravo, mame učinilo drugačijima i više 'kul' od ostalih roditelja.

Iako je važno posvetiti se djeci i njihovom odgoju, nemoj nikad zaboraviti na sebe jer uostalom - sretna mama je dobra mama, ali i kul mama. Ako misliš da nemaš vremena za sebe, ne boj se pitati za pomoć. Mnogo ruku čini lak posao, kako se kaže, a osim partnera koji bi uvijek trebao u jednakoj mjeri biti posvećen odgoju i djeci, tu su i tvoji prijatelji, roditelji, pa čak i susjedi koje možeš pitati za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odličan ukus i zajednička iskustva

Također, 52 posto sudionika reklo je da su njihove majke imale izvrstan ukus u odabiru darova i razmaziti ih. Ovo služi kao još jedan ključni element onoga što mame čini posebnima, odnosno - 'kul'.

Pod darove, naravno, ne spadaju samo materijalne stvari. Zapravo, iskustva uvijek odnose pobjedu nad skupim stvarima. Najbolje što možeš dati svom djetetu je tvoje vrijeme i pažnja. Neće se sjećati novih videoigara ili svih igračaka koje si kupila, ali sjetit će se svih izleta, putovanja, kampiranja i zajedničkih avantura. Gradi uspomene i tvoje će dijete njegovati sve kul trenutke koje ste dijelili zajedno.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.