Budi najbolja verzija sebe.

Nemoj zaboraviti na sebe: Pet navika sretnih mama koje će ti olakšati svakodnevicu

Pročitaj nekoliko praktičnih savjeta stručnjaka o tome kako urediti dnevni raspored i sebe staviti na listu prioriteta

Budi najbolja verzija sebe.

Najveća želja svake mame je da njezino dijete bude sretno tijekom djetinjstva, ali i da postane sretan i stabilan čovjek koji će se lako nositi sa životom. Ali da bi to uspjele mame moraju učiniti puno toga u svakodnevnom životu. Treba se brinuti za zdravlje djeteta, obveze u školi, aktivnosti, ali i da dijete ima vremena za igru. Sve to nosi na leđima jedna mama, a često u gustom dnevnom rasporedu mora zaboraviti na sebe. To svakako nije dobro ni za jednu ženu jer koliko god je važno da djeca budu sretna, važno je da se i mama osjeća sretno i dobro, ali i da se brine za sebe.


Pravo je pitanje kako svoje želje može uklopiti u užurbanu svakodnevicu i dječji raspored koji je često na prvom mjestu? Pročitaj nekoliko praktičnih savjeta stručnjaka o tome kako urediti dnevni raspored i sebe staviti na listu prioriteta.

Budi najbolja verzija sebe.

1. Budi svoja i ne postavljaj nemoguće standarde

Većina stresa i loših situacija kod roditelja dolazi od pokušaja da ispune nemoguće standarde. "Majke općenito osjećaju da 'nikada nisu dovoljno dobre", kaže dr. Meg Meeker, autorica knjige "The 10 Habits of Happy Mothers: Reclaiming Our Passion, Purpose and Sanity". Mnogo tih osjećaja nedostataka dolazi od uspoređivanja s drugim mamama i nadmetanja u malim stvarima oko kućanstva, kao i uspoređivanja dječjih postignuća.

Budi najbolja verzija sebe.


(Foto: Pixabay)

"Trebamo razmisliti uspoređujemo li se s drugim majkama, ali kada uspoređujemo svoj privatan život s tuđim javnim životom, ne dobivamo točnu sliku. Ne pokušavaj biti nečija tuđa verzija onoga što bi dobra mama trebala biti. Budi najbolja verzija onoga što jesi i tvoja će djeca to prepoznati i učiti", kaže Meagan Francis, autorica knjige "The Happiest Mom: 10 Secrets to Enjoying Motherhood".

Razmisli o vlastitim snagama i onome što radiš svaki dan kao mama. Možda nećeš šivati kostime za svoju djecu, ali obožavaš peći kolače. Za maškare nećeš biti poput drugih mama koje kroje, kupit ćeš kostim za dijete, ali ćeš zato pripremiti super kekse. Kada pokazuješ svoju snagu kao roditelj, trebaš se zabavljati i biti sretna.

2. Trenuci samoće

Odvajanje vremena u svakodnevici za šetnju, čitanje časopisa ili knjige jedan je od jednostavnijih načina na koji možeš povećati svoju dnevnu količinu sreće. "Majke se tijekom dana bore s toliko podražaja da im život može postati poraz. Od djece koja plaču i starije djece koja trebaju pomoć oko domaće zadaće, pa do odgovaranja na mailove i poruke, mame se mogu osjećati kao da će im živčani sustav pregorjeti", kaže dr. Meeker. Samoća je nužnost za naše mentalno zdravlje. 
(Foto: Pixabay)

"Samoća postiže dvije važne stvari. Prvo, omogućuje majkama da smire 'buku' u svom životu i da se osvježe i čuju kako razmišljaju. Omogućuje našem živčanom sustavu da uspori i postane tiši kako bismo se mogli mentalno, fizički i emocionalno napuniti. Drugo, samoća nam daje odgodu davanja. Ni jedna žena ne može trajno davati drugim ljudima (čak i kad se radi o djeci) bez predaha", dodaje dalje. 

Ako svaki dan ne možeš odvojiti pola sata za sebe, možda je vrijeme da ponovno provjeriš svoj raspored. Provjeri moraš li napraviti baš sve stvari s popisa. Vjerojatno ne, a tako ćeš pronaći malo vremena za sebe.

3. Vrati prijatelje u svoj raspored

Jedan od najbržih načina za povratak osmijeha je uzimanje telefona i zvanje prijateljice. Sjećaš se kako je to dobar osjećaj? Žene često počnu zanemarivati svoje prijateljice kada postanu majke i zaborave koliki su im bile izvor sreće. "Kada se kod mame pojave frustracije ili druge emocije, prijateljice joj mogu pomoći da otpusti taj teret. Ključ razuma i sreće jedne mame je da otpusti sve nakupljene i intenzivne emocije" kaže dr. Meeker.


(Foto: Pixabay)

Osjećaš da ipak nemaš vremena za prijateljice? Isprobaj multitasking pristup: vježbaj s prijateljicama, nazovi prijateljicu dok se djeca igraju u parku ili pozovi prijateljice na nedjeljni ručak.

4. Nemoj biti zatvorenik kućnog nereda

"Nered je jedan od mojih najvećih okidača", kaže Francis. I većina bi se mama složila da im je neuredna kuća jedna od glavnih prepreka u potrazi za srećom. "Usvoji pristup da ne budeš zatvorenik zbog nereda. Svakodnevno bacaj stvari koji ti ne trebaju, osmisli jednostavan sustav za praćenje računa i postani nemilosrdna kada se radi o stvarima koje ti stvarno ne trebaju", dodaje dalje.


(Foto: Pixabay)

Rutina također može pomoći u suzbijanju nereda. Neka svaki član obitelji učini istu stvar kada se vrati kući: stavi jaknu na određeno mjesto, ostavi cipele i torbe na pravo mjesto i slične stvari. Osmisli način da pojednostaviš svoju svakodnevicu i čišćenje, uključi sve članove obitelji.

5. Podijeli zadatke u obitelji i potraži pomoć

"Ne možemo učiniti sve - samo zato što nešto treba učiniti, ne znači da ti to trebaš učiniti", kaže Francis. Naravno da ne može svatko od nas platiti pomoć u kući, ali postoje neki načini kako da si mame olakšaju život. "Kada se fokusiramo na svoje vještine i talente, bez imalo srama trebamo priznati u čemu nismo sjajni. Možemo zadovoljiti potrebe svoje djece, a da ne pokušavamo sve učiniti sami", kaže dalje. Procijeni vještine svakog člana obitelji i dodijeli mu dužnost na temelju sposobnosti.

Imaš tinejdžera kojemu odlično ide matematika? Može pomoći mlađem bratu ili sestri oko domaće zadaće. Jedno tvoje dijete odlično je u organizaciji? Može posložiti plastične posude koje zagušuju prostor u kuhinji. "Svi smo dobri u različitim stvarima. Ima puno smisla podijeliti kućanske poslove prema interesu, vještinama i raspoloživom vremenu", kaže dalje. Isti princip timskog rada primijeni i na čišćenje doma. Odredite deset minuta za čišćenje, pustite glazbu, namjestite timer. Iznenadit ćeš se koliko posla možete učiniti zajedno i koliko ćete se zabavljati.


(Foto: Pixabay)

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.