Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Hrana koja itekako utječe na pojavu akni i u zreloj dobi

Nečisto lice sklono aknama i prištićima može biti posljedica nekog oblika hormonalnog poremećaja s kojim se susreće sve veći broj žena.

akne_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Međutim, uzrok se može pronaći i u hrani koju konzumiramo, na što upozorava sve veći broj dermatologa. Pojava akni stoga nije rezervirana samo za fazu puberteta, već se s njima, radi užurbanog načina života, bori i sve veći broj odraslih.

U slučaju da niste sigurno koja vrsta hrane djeluje povoljno na kožu, bez brige, niste jedini. Iako svakom tipu kože odgovara određena vrsta prehrane, i riječ je o dosta individualnom pristupu, postoji nekoliko pravila s kojima ne možete pogriješiti.

Šećer i pojava akni

Mnogi liječnici slažu se u tome kako je izgled kože odraz našeg zdravlja. Mnoga istraživanja ovo su i potvrdila. Rafinirani šećer koji se danas može naći u velikom broju namirnica glavni je krivac za nakupljanje kilograma, ali i za – nečistu i problematičnu kožu.

Šećer je, u nekom obliku, svakako potreban organizmu. Problem je što većina obrađene hrane koju unosimo u tijelo sadrži preveliku količinu šećera koju tijelo nije u mogućnosti odjednom apsorbirati. Taj šećer organizmu tada daje signal za proizvodnjom većih količina hormona inzulina, koji igra veliku ulogu u razgradnji unesenog šećera. Mnoga istraživanja počela su u vezu dovoditi upravo inzulin i nastanak akni na licu.

Naravno, to ne znači kako biste u potpunosti trebali izbaciti šećer iz svakodnevne prehrane. Kako biste održali optimalnu razinu šećera u krvi, poželjan je unos namirnica i proizvoda koji sadrže niski glikemijski indeks. Češći, ali manji obroci također će organizmu dati dovoljno vremena da apsorbira šećer, bez potrebe za otpuštanjem većih količina inzulina. U slučaju da imate zaista veliku želju za slatkim, uvijek je poželjno posegnuti za tamnom čokoladom sa što većim udjelom kakaa.

Mliječni proizvodi

Stručnjaci upozoravaju kako do sada niti jednim istraživanjem nije definitivno potvrđena veza između konzumacije mliječnih proizvoda i pojave akni, no postoje indikacije koje je nemoguće zanemariti. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže hormon testosteron koji može stimulirati lojne žlijezde. One tada izlučuju veću količinu masnoća iz kože koja brzo začepljuje pore i stvara „pogodno tlo“ za nastanak akni. Budući da veza nije potvrđena, izbacivanje mlijeka iz svakodnevne prehrane neće za svačiju kožu imati jednako pozitivan efekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budući da je mlijeko izvor vitamina D i kalcija, tijelu je prijeko potrebno. Međutim, možete ga zamijeniti proizvodima poput biljnih mlijeka (sojino, rižino, bademovo), koji su na tržištu dostupni s dodatkom vitamina i kalcija. Kozje mlijeko također je dobar izvor navedenih nutrijenata, a ima blaži učinak na cjelokupni organizam.

Uravnoteženost masnoća iz hrane

Masnoće iz određene hrane mogu potaknuti upalne procese u tijelu koji će biti vidljivi upravo na našoj koži. Poželjno je masnoće koje unosimo brzom, na ulju prženom hranom i grickalicama zamijeniti „dobrim“ masnoćama, poput omega-3 masnih kiselina koje štite srce. Barem jedan mesni obrok tjedno potrebno je zamijeniti ribljim. Meso koje je dostupno u supermarketima često je prepuno raznih antibiotika i masti koje su životinje unijele hranom. Riba sadrži ulje koje održava razinu kolesterola u krvi, što će se redovitom konzumacijom svakako vidjeti i na vašoj koži.

Voda i zeleni čaj

Da gazirani napitci nisu zdravi poznato je već dugi niz godina. No, istina je kako i sokovi koji nam se nude pod imenom „prirodni“ zapravo sadrže visok udio šećera i umjetnih zaslađivača koji zasigurno neće imati blagotvorno djelovanje na vašu kožu.

Naravno da je tu i tamo dopušteno uživati u čaši soka, od koje akne sigurno neće izbiti istog trena. Međutim, uz obrok bi bilo najbolje popiti čašu obične vode, ili još bolje zeleni čaj. On sadrži visok udio antioksidansa koji čiste kožu, ali i usporavaju proces njenog starenja, zadržavajući optimalnu vlažnost i elastičnost. Uz to, neka su istraživanja pokazala kako redovita konzumacija zelenog čaja također može smanjiti rizik od pojave raka kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.