Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Endometrioza: bolan poremećaj ženskog reproduktivnog organa

Endometrioza je poremećaj pri kojem tkiva koja uobičajeno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti i izvan maternice. Često uključuje jajnike, tkivo zdjelice, ali i crijeva.

Girl with stomach ache sitting on bed
Budi najbolja verzija sebe.

Endometrioza je poremećaj pri kojem tkiva koja uobičajeno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti i izvan maternice Ozbiljna je to bolest koja često nije shvaćana ozbiljno iako pogađa jednu od deset žena. Kada se primjerice nalazite u prepunom kafiću, velika je vjerojatnost da i nekoliko žena pati od ove podmukle bolesti o kojoj se malo govori.

Ovo je bolan i trajan poremećaj i može biti uzrok neplodnosti. Kao što je već spomenuto, bolest je to ženskih reproduktivnih organa, a uzrok joj je nepoznat. Najčešće simptomi počinju već u tinejdžerskoj dobi s pojavom prve mjesečnice koje su najčešće obilne, nepravilne i izrazito bolne. Liječnici tada često, kada bi se simptomi stišali, propisuju hormonsku kontracepciju na kojoj žene često ostaju do trenutka kada odluče da je vrijeme za bebu. Tada se tijelo nađe u situaciji bez regulacije hormona te često nastupaju problemi poput izrazito neredovitih ciklusa i bolnih mjesečnica, a tkivo počinje u sve većoj mjeri rasti tamo gdje nije predviđeno.

Na koji način endometrioza stvara probleme?

Maternica se sastoji od tkiva endometrija. Svaki mjesec tijelo otpušta hormone koji uzrokuju smanjenje tkiva endometrija koje se priprema za oplođeno jajašce. U slučaju oplodnje, jajašce se "usađuje" u tkivo endometrija i započinje s rastom. Ako do oplodnje ipak ne dođe, endometrij ponovno stanjuje i "pročišćuje" putem mjesečnice.

Kod endometrioze, tkivo koje je izraslo izvan maternice ponaša se kao da se nalazi unutar maternice. Za vrijeme mjesečnice se smanjuje, pročišćuje odnosno krvari. S obzirom na to da se tkivo nalazi na pogrešnom mjestu, izvan maternice, krv ne može naći izlaz iz tijela. Tkivo tada postaje iritirano i izrazito bolno. Ponekad može doći i do stvaranja ožiljaka na tkivu te "vrećica" napunjenih krvlju koja teško pronalazi izlaz. Ožiljci na tkivu mogu imati znatan utjecaj na pokušaj začeća.

Što uzrokuje endometriozu?

Iako liječnici zapravo i nisu sigurni u pravi razloga nastanka endometrioze i nekontroliranog rasta tkiva izvan maternice, sigurni su da glavni ženski hormon estrogen samo pogoršava situaciju. Žene imaju upravo najviše razine ovog hormona od puberteta pa do početka 40-ih kada razina polako opada, a žena ulazi u menopauzu. Tada nestaje i problem endometrioze, bolova i obilnih krvarenja.

Najčešći simptomi

Simptomi kao što je već spomenuto su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

- izrazita bol. Ovisno o mjestu boli može se pretpostaviti gdje raste novo tkivo. Primjerice, ako je bol izrazita u zdjelici, pretpostavka je da tamo raste novo tkivo. Bol može nastati prije ili i za vrijeme mjesečnice, a može biti i stalna. Pojedine žene imaju jake bolove i za vrijeme seksualnih odnosa, ali i za vrijeme ovulacije odnosno otpuštanja jajašca.

- abnormalno jako krvarenje za vrijeme mjesečnice. Osim izrazito jakog krvarenja za vrijeme mjesečnice, može doći i do povremenog krvarenja unutar ciklusa, nakon seksualnog odnosa, pa i do krvi u urinu ili stolici

- teškoće kod začeća (neplodnost). Kod nekih žena to je jedini simptom koji imaju.

Simptomi mogu varirati. Neke žene nisu ni svjesne da boluju od endometrioze toliko dugo dok ne posjete liječnika u želji da postanu majke. Pojedine imaju blage grčeve za vrijeme mjesečnih ciklusa te smatraju to normalnim. Dok kod nekih, grčevi, bolovi i krvarenje su toliko jaki da ne mogu obavljati svakodnevne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se dijagnosticira?

Ako patite od bolnih ili obilnijih mjesečnica ne znači da imate endometriozu. Na te probleme utjecati mogu različiti faktori. Kako bi liječnik potvrdio endometriozu biti će potrebno nekoliko pretraga.

Osim što će liječnik s vama porazgovarati o simptomima, ciklusima, ostalim bolestima, važno je znati i obiteljsku povijest ove bolesti. Endometrioza može biti nasljedna. Uz to, svakako ide i ginekološki pregled te pregled zdjelice, a po potrebi i pregled rektuma.

Ako liječnik posumnja na endometriozu vjerojatno će vam sugerirati liječenje i nekoliko mjeseci uzimanja terapije. Ako uz lijekove osjetite poboljšanje to ukazuje da je liječnik bio u pravu te da imate ispravnu dijagnozu.

Endometrioza se često potvrđuje, ali i stavlja pod kontrolu laparoskopijom. Laparoskopija je kirurška tehnika "bez reza", a operacija se vrši pod nadzorom videokamere koja se uvodi u trbušnu šupljinu kroz uske ubode na trbušnoj stijenci. Ovaj ili sličan tretman je nužan ako želite zatrudnjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se liječi?

Već je spomenuto da jedinstvenog lijeka nema, no postoji nekoliko tretmana koji je mogu ublažiti. Tretman ovisi o tome želite li ublažiti simptome ili zatrudnjeti. U slučaju da želite zatrudnjeti, vjerojatno će biti potrebno odstranjivanje tkiva.

Ako želite smanjiti simptome, liječnik će vam propisati lijekove protiv bolova. Zatim, učestalo se koriste i kontracepcijske pilule kako bi ciklusi bili pod nadzorom, ali i hormonalna terapija koja zaustavlja mjesečne cikluse i smanjuje rast tkiva. No, ona često ima brojne nuspojave, ali i vjerojatan povratak simptoma nakon prestanka uzimanja terapije.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.