Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Drijemanje je spas za organizam tijekom napornog dana

Spavanje preko dana nije rezervirano samo za bebe. Drijemanje tijekom dana može učiniti čuda za razinu vaše koncentracije.

drijemanje_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Odmaranje misli i tijela u trajanju od samo dvadesetak minuta može nadoknaditi nedostatak sna tijekom noći, što mame ipak najbolje znaju.

Budući da većina djece s otprilike 3 do 4 mjeseca uspostavi svoju rutinu što se spavanja tijekom dana tiče, to je ujedno i izvrsna prilika da majka isplanira svoje trenutke za odmor.

Drijemanje usklađeno s mališanom

Za sve majke najlakše je jednostavno uskladiti svoj bioritam s mališanom. Najbolje vrijeme za to obično je popodne. Većina beba i manje djece moraju odraditi svoje popodnevno spavanje, pa je ovo idealna prilika da im se pridružite. Naravno, ne trebate leći na nekoliko sati i utonuti u dubok san – veće su šanse kako ćete tijekom noći imati problema sa spavanjem. Međutim, pola sata biti će sasvim dovoljno da se tijelo opusti i regenerira, nakon čega je spremno za ostatak izazova dokraja dana.

Mnogi stručnjaci ističu i kako tijekom dana zapravo uopće nije potrebno utonuti u san kako bi se tijelo regeneriralo. Dovoljno je na desetak minuta sklopiti oči, leći se i jednostavno – opustiti. Ovaj način odmora trebale bi prakticirati osobe koje inače pate od nesanice tijekom noći. Do ublažavanja simptoma nesanice najlakše se dolazi većom aktivnošću tijekom dana, a kratak san, točnije drijemanje – može poremetiti bioritam i pojačati te simptome.

Koliko sna je previše?

Čak i kad je o odmoru tijekom dana riječ, postoji nekoliko pravila. Za početak, pola sata drijemanja biti će vam i više nego dovoljno. Sve duže od toga može rezultirati bezvoljnošću i manjkom energije, efektom suprotnim od onoga što smo htjeli postići. Prosječan ciklus spavanja trebao bi biti dug barem sat i pol, za što preko dana rijetko tko ima vremena. Sve između pola sata i navedenog donijeti će više štete nego koristi ina neki način „zbuniti“ organizam. Namjestite budilicu za pola sata od vremena kada legnete i pokušajte se opustiti. Već nakon nekoliko dana bez problema ćete moći „odraditi“ tih 30 minuta i bez budilice – tijelo će vam se prilagoditi i sami od sebe ćete se probuditi.

Nakon ručka, a prije popodnevnog drijemanja, prvo se preporuča kratko prošetati. Lagana šetnja u trajanju od svega 15 minuta potaknuti će metabolizam i tijelo će se lakše opustiti. S druge strane, ne preporuča se odlazak na drijemanje nakon 16 sati. Čak i ako ne patite od nesanice ili smanjene kvalitete sna, ovakav tempo mogao bi biti „okidač“ za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Tijek drijemanja

Popodnevno drijemanje razlikuje se od dubokog sna, te se sastoji od nekoliko faza. Prvih 5 minuta dolazi do regulacije krvnog tlaka i smanjenja broja otkucaja srca. Sljedećih 20 minuta žlijezde pripremaju hormon kortizol, koji će vam osigurati energiju nakon što se probudite. Imunološki sustav počinje jačati, budući da je tijelo u fazi odmaranja.

Tijekom ove faze također se smanjuje razina spoja adenozida, koji se tijekom dana nakuplja u tijelu. Upravo ovaj kemijski spoj potiče spavanje, a njegova razgradnja u fazi drijemanja osigurati će novu energiju za preostali dio dana.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.